Zdravje

Hujšanje – kaj svetujejo profesionalci?

Ajda Janovsky
29. 3. 2014, 14.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kako se z ohranjanjem ali pridobivanjem vitkosti spopadajo strokovnjaki, ki skrbijo za brezhiben videz hollywoodskih zvezdnikov? Poiskali smo nekaj nasvetov zvezdniških trenerjev, ki bodo prišli prav tudi navadnim smrtnikom.

1. Zajtrkujte beljakovine

Harley Pasternak, ki med drugim skrbi za zavidljivo popolni postavi mačje ženske Halle Berry in Mille Jovovich, je prepričan, da se ključ do vitke postave skriva v beljakovinah, natančneje v beljakovinskem zajtrku. V skladu z njegovimi dognanji je dan najbolje začeti z umešanimi, kuhanimi ali kako drugače pripravljenimi jajci, ki jih po možnosti pojemo popolnoma brez kruha. Njegovo v praksi s pridom uporabljano teorijo podpira tudi znanost: v skladu z izsledki ene od nedavnih raziskav so ljudje, ki zjutraj zaužijejo beljakovine, čez dan manj nagnjeni k skokom čez zdravoprehranski plot in raje posegajo po kakovostni hrani.

2. Prenajejte se vlaknin

Kljub kontroverznostim v zvezi s sredstvi za hujšanje in prehranskimi dodatki lastne znamke (vse štiri tožbe so bile pozneje zavrnjene) je Jillian Michaels gotovo ena najvplivnejših osebnih trenerk v ZDA. Njen največji dosežek je pravzaprav ona sama: potem ko je bila v mladosti prava debeluška, se še danes, stara je 39 let, lahko pohvali s popolno postavo. Poleg intenzivnega treninga se lahko zanjo, kot pravi, zahvali tudi primerni prehrani, ki je polna vlaknin. Vsem, ki bi radi shujšali in tudi zdravo živeli, priporoča, da vsakemu obroku dodajo obilno porcijo zelenjave. Rezultat? Poleg vitk(ejš)e postave tudi krepkejši imunski sistem in hitrejša prebava – prav ta je, trdi Michaelsova, zaslužna za korenite spremembe v teži, ki jih obljublja njena dieta. 

3. Kozarec pred

Če Selma Blair in Jenny McCarthy kaj poslušata svojega slavnega trenerja Boba Harperja, potem pred vsakim obrokom popijeta kozarec vode. Zapriseženi vegan, ki se lahko pohvali z nazivom najbolj seksi moškega vegana na svetu po izboru PETE, nenehno poudarja, da je pitje velikih količin vode ključno za vitko postavo, poseben učinek pa ima tekočina, ki jo popijete pred obrokom. Ker smo, kadar se nam zdi, da smo lačni, pogosto zgolj žejni, nas bo včasih že po 2 decilitrih vode lakota minila, a tudi če zares hrepenimo po hrani, bomo, če bomo pred obrokom pili, pojedli manj. Še ena preprosta in poceni zvijača za vitkost, ki jo priporoča Harper, je, da si na teden privoščite en goljufivi obrok – tako se vam ne bo zgodilo, da boste po dieti nenadoma napadli prepovedane nezdrave sladke ali slane prigrizke.

4. Izločite kofein

Čeprav nekateri drugi zvezdniški trenerji kofein priporočajo in ga svojim varovancem celo ponujajo v obliki tablet, Jackie Warner vnosu tega poživila v telo odločno nasprotuje: kofein je namreč toksin, in čeprav lahko pospešuje prebavo, ima lahko tudi negativne učinke na zdravje. Warnerjeva je tudi odkrila, kako doseči, da se ne bomo prehitro nasitili redne telovadbe: vsem, ki šele začenjajo z zdravim načinom življenja, priporoča, naj redno menjajo izbor glasbe na svojih predvajalnikih – če se med vajami ne bomo dolgočasili, bomo, meni, vztrajali dlje.