Črna kronika

Povzročiteljica nesreče, usodne za peško, najbrž za zapahe

STA/M.J.
29. 3. 2014, 11.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na Okrožnem sodišču v Krškem so v petek na dve leti in osem mesecev zapora obsodili Tadejo Malnar, obtoženo, da je decembra 2011 na Senovem pod vplivom alkohola povozila zakonca Zumeri. Ženska je umrla, moški pa je ostal invalid. Povzročitelj nesreče, v kateri je umrl 30-letni motorist, pa bo svojo kazen lahko odslužil z družbeno koristnim delom.

Gasilski zavod Maribor (simoblna fotografija)

Po poročanju Slovenskih novic je Malnarjeva na sodišču zagotavljala, da je na dan tragične nesreče spila tri kozarce vina in ni nič jedla, vendar je v krvi imela 1,35 promila alkohola. Poleg tega njeno vozilo ni bilo tehnično brezhibno, saj se je vozniški sedež med vožnjo premikal naprej in nazaj, profil pnevmatik pa preslab za vožnjo, dodajo v omenjenem časniku.

Malnarjeva krivde ni priznala in pred sodiščem zatrdila, da je vozilo kupila pol leta pred nesrečo, prodajalka vozila pa ji je zagotovila, da so pnevmatike še dobre. In čeprav se je vmes začela zimska sezona, Malnarjeva pnevmatik ni zamenjala. Izvedenec prometne stroke je ugotovil še, da je obtožena vozila prehitro. Priča, ki je tistega dne vozila za Malnarjevo, pa je dodala, da je obtožena vozila zelo agresivno.

Malnarjeva se je družini Zumeri opravičila na sodišču, a so ji ti dejali, da jim opravičilo zdaj nič ne pomeni. Sodišče je obtoženo oprostilo plačila sodnih stroškov, z izjemo sodne takse in stroškov oškodovanev ter njihove zagovornice. Zumerijeve je sodišče tudi napotilo na pravdo. Sodba še ni pravnomočna.

V zapor pa kljub izrečeni zaporni kazni po poročanju Slovenskih novic ne bo treba Zmagoslavu Planincu, obtoženemu, da je junija 2010 pri Mengšu povzročil nesrečo, v kateri je umrl motorist.

Planinec se je dogovoril s tožilstvom in priznal krivdo, zaradi česar bo leto in dva meseca zaporne kazni lahko odslužil z 840 urami družbeno koristnega dela. Obenem mu je sodišče za deset mesecev prepovedalo vožnjo avtomobila. Planinec je sicer stari znanec policije, obravnavali so ga že zaradi mamilarskih poslov, pred kratkim je bil tudi obsojen na enotno kazen leta in enajstih mesecev zapora.