Svet

Rusi streljali na ukrajinske vojake

N.J.
4. 3. 2014, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Napetosti med Ukrajinci in Rusi, ki so na ukrajinsko ozemlje poslali že okoli 16.000 vojakov, so vse bolj napete. Ruski vojaki so že izstrelili nekaj strelov nad ukrajinske vojake, poročajo tuji mediji.

Reuters
Razmere na vzhodu Ukrajine se v zadnjih dneh zaostrujejo, nasilje pa povečuje.

Kot poroča Daily Mail, naj bi šlo za opozorilne strele na neoborožene ukrajinske vojake, ki so zahtevali, naj jim dovolijo znova opravljati delo v bazi, ki so jo zavzeli Rusi. Rusi in Ukrajinci so medtem že poslali nove ladje na Krim, še pišejo. Do incidenta je prišlo, ko je okoli 300 ukrajinskih vojakov odkorakalo v letalsko bazo Belbek, kjer so ukrajinci delovali, preden so Rusi zavzeli bazo. S streli so skušali neoborožene Ukrajince posvariti, naj se ne približujejo. V primeru, da bi vstopili v bazo, so jim grozili, da jih bodo postrelili. Kot je dejal Sergei Lavrov, naj bi z akcijo samo varovali svojo pravico do življenja.

 

Reuters

Oboji pošiljajo nove vojaške ladje

Ukrajinci so proti letalski vojaški bazi odkorakali, po tem ko je Putin svojim vojakom, ki so sodelovali v vojaški vaji, ukazal, naj se vrnejo v baze. Kljub Putinovi naznanitvi konca vojaške vaje, s katero naj bi preizkušal pripravljenost svoje vojske za primer, da bi prišlo do spopadov z Ukrajino, sta danes v zgodnjih urah skozi Bospor prispeli še dve ruski vojaški ladji, ki sta običajno zasidrani v Mediteranskem morju. Približno ob istem času se je v Turčiji pri Canakkalu zasidrala ukrajinska vojaška ladja. 

Reuters
Spopadi med ukrajinskimi silami se nadaljujejo tudi danes.

Ukrajina je trenutno skoraj popolnoma izgubila nadzor nad polotokom Krim in kot poročajo mediji, Ukrajina s svojo vojaško silo trenutno nima možnosti proti precej mogočnejši ruski vojski. Ruski vojaki medtem ukaze sprejemajo kar prek mobilnih telefonov.

Reuters