Črna kronika

Zaradi količkov ob cesti ga je hotel ustreliti v glavo

Gabrijel Toplak
4. 3. 2014, 11.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V nadaljevanju sojenja Bojanu Ačku, ki je septembra lani poskusil soseda ustreliti v glavo, bo svoje povedala še komisija za fakultetna izvedenska mnenja.

Na okrožnem sodišču v Mariboru se je včeraj nadaljevalo sojenje 53-letnemu Bojanu Ačku, ki je septembra lani 34-letnega soseda Aleksandra Vladimirja Lenaršiča poskusil ustreliti v glavo, a se ga je ta z instinktivnim premikom ubranil, da je krogla švignila v zrak. Hud spor med sosedoma so povzročili količki in skale ob cesti, s katerimi je Lenaršič označil mejo posestva in zaradi katerih ga je Ačko hudo pijan obiskal na njegovem domu v Visolah pri Slovenski Bistrici, ko je opravljal gradbena dela na svoji hiši. Zaradi poskusa umora bi tožilstvo Ačka za devet let poslalo v zapor.

Ačko je včeraj na nadaljevanje glavne obravnave prišel z berglami, saj si je tega dne med prerivanjem z žrtvijo zlomil nogo, sodnica dr. Barbara Nerat pa je zgolj prebrala izvedeniško mnenje patologa Rajka Kavalarja. Kot je dejala, je patolog odgovoril na tri ključna vprašanja. Koncentracija alkohola v krvi naj bi pri Ačku znašala med 2,71 in 2,98 grama alkohola na kilogram, zato je bil v stanju hude pijanosti, medtem ko o motnjah zavesti in neprištevnosti ne more govoriti. Patolog je še ocenil, da se je Ačko zavedal svojega ravnanja, ko se je okrog 18. ure s štirikolesnikom pripeljal do Lenaršiča, iz kovčka vzel pištolo in nameril vanj. Sodišče se je vseeno odločilo, da bodo pridobili še mnenje oziroma oceno komisije za fakultetna izvedenska mnenja pri medicinski fakulteti, ki bo ugotovila koncentracijo alprazolama v krvi.

Zaradi poskusa umora bi tožilstvo Ačka za devet let poslalo v zapor.

V nadaljevanju sojenja je odvetnik Viktor Osim, ki zastopa obdolženca, zanj predlagal še odpravo pripora, saj že danes odhaja v Univerzitetni klinični center Maribor na operacijo, s čimer pa okrožna državna tožilka Ivanka Slana ni soglašala. »Priporni razlogi se niso spremenili,« je odvrnila sodnici, ki je za nekaj minut izpraznila sodno dvorano. Ob vrnitvi je povedala, da predlog Osima zavrača in kot razlog navedla, da se res ni nič spremenilo, in razpisala naslednjo obravnavo 14. aprila.