Slovenija

Marihuane za medicinsko uporabo ne bo

STA/U.K.
4. 3. 2014, 11.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Predloga zakonov o samozdravljenju in o konoplji, kot je pokazala današnja obravnava v DZ, neuspešno končujeta zakonodajno pot. Vse poslanske skupine so zakonska predloga, ki ju je v parlamentarno proceduro s podporo volivcev vložil Slovenski konopljin socialni klub, po pričakovanju ocenile kot neprimerna za nadaljnjo obravnavo.

Pod zakon o samozdravljenju se je nabralo okoli 8800 podpisov podpore. Zakon predvideva, da bi se lahko vsak sam odločal, s katerimi zdravili in zdravilnimi rastlinami se bo zdravil, v ta namen pa bi imel pravico gojiti katerokoli rastlino, v kolikor je ne bi prodajal. Zakon se loteva tudi vprašanja obveznega cepljenja proti nalezljivim boleznim.

Zakon o konoplji bi dovolil uporabo konoplje v industrijske in zdravstvene namene.

Dovoljeno bi bilo tudi gojenje konoplje v omejenih količinah za lastne potrebe. Slovenski konopljin socialni klub je po besedah predsednika kluba Jake Bitenca v tem primeru uspel zbrati več kot 11.000 podpisov volivce.

Tudi vlada in ministrstvo za zdravje sta odrekla podporo obema zakonskima predlogoma. Kot je danes dejala ministrica Alenka Trop Skaza, zakonski dvojček nejasno opredeljuje pojem samozdravljenja. Ministrica je zakonu o samozdravljenju očitala tudi nesistemski in pravno neustrezen poseg v že veljavno zakonodajo, ki je usklajena z zakonodajo EU.

Trop Skaza je tudi opozorila, da ima promocija konoplje kot povsem neškodljive zdravilne rastline zlasti med mladimi številne negativne posledice za zdravje. Po njenih besedah navedbe predlagateljev o zdravilnosti konoplje ostajajo brez resne strokovne utemeljitve.

Nobena od poslanskih skupin torej ni podprla zakonskega dvojčka, so pa predlagateljem priznale dober namen. Po mnenju poslancev so predlagatelji izpostavili temi, ki zahtevata celostno strokovno in javno obravnavo. Pozdravili so dejavno vlogo civilne družbe pri oblikovanju zakonodaje. Iz poslanskih skupin je bilo tudi slišati podporo povezovanju uradne in komplementarne medicine.

Jaka Bitenc je med današnjo obravnavo dejal, da odklonilno stališče poslanskih skupin do obeh zakonskih predlogov meče slabo luč na državni zbor in zmanjšuje zaupanje državljanov v njegovo delo. Po njegovih besedah neupoštevanje ljudske volje, ki je bila izražena s tisoči podpisov, kaže na prevlado farmacevtskih lobijev.

Predlagatelji so tudi postregli s podatkom, ki govori o približno 150.000 uporabnikih konoplje v Sloveniji, pri čemer naj bi 10.000 oseb konopljo uporabljalo za samozdravljenje. Parlamentarno obravnavo je na balkonu dvorane spremljalo tudi nekaj podpornikov obeh zakonskih predlogov.

Sicer je tudi odbor DZ za zdravstvo 19. februarja ocenil, da predloga zakonov o samozdravljenju in o konoplji nista primerna za nadaljnjo obravnavo, hkrati pa ministrstvu za zdravje predlagal, naj v sodelovanju s strokovno javnostjo in civilno družbo preuči možnost ustreznejše zakonske ureditve uporabe konoplje v zdravstvene in druge namene. Poslanci bodo o obeh zakonskih predlogih sicer glasovali v četrtek.