Svet

Rusi svarijo ZDA

STA/U.K.
4. 3. 2014, 11.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Rusija bi lahko popolnoma izničila svojo ekonomsko odvisnost od ZDA, če bi Washington zaradi Ukrajine pristal na sankcije proti Moskvi, je danes posvaril svetovalec Kremlja. Ameriškemu finančnemu sistemu bi v tem primeru grozil "zlom", je še dodal.

Reuters

"Poiskali bi način ne le za zmanjšanje svoje odvisnosti od ZDA na ničlo, temveč tudi za to, da bi sankcije obrnili v svojo korist," je dejal svetovalec Kremlja za ekonomske zadeve Sergej Glazjev.

Rusija bi lahko po njegovih besedah v mednarodnih transakcijah prenehala uporabljati dolarje in s pomočjo "čudovitih trgovinskih in ekonomskih odnosov s partnerji na Vzhodu in Jugu" ustvarila svoj lastni plačilni sistem. Ruska podjetja in banke tudi ne bi vrnila posojil ameriških finančnih ustanov.

"Poskus sprejetja sankcij bi vodil v zlom finančnega sistema ZDA, kar bi povzročilo konec prevlade ZDA v globalnem finančnem sistemu," je dodal za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti. Tudi EU je posvaril pred morebitnimi sankcijami, ki da bi bile katastrofa za Evropo. Rusija bi lahko ustavila dobavo plina, je opozoril.

Rusi ne bodo popustili ZDA!


Kot piše AFP, naj bi imel prav Glazjev prste vmes pri oblikovanju ruske politike glede Ukrajine po odstavitvi predsednika Viktorja Janukoviča. Ekonomisti so se dolgo posmehovali njegovemu apokaliptičnemu pogledu na globalno ekonomijo, a so hkrati izražali zaskrbljenost, da je njegov vpliv v zadnjih mesecih zrasel.

Visok predstavnik Kremlja je sicer za Ria Novosti dejal, da je Glazjev govoril kot akademik ter da njegovo osebno mnenje ne odraža uradnih stališč Kremlja.