Svet

Novi zapleti pri gradnji vse dražjega novega sedeža Nata

STA/M.J.
28. 1. 2014, 09.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Belgijski konzorcij, ki gradi nov sedež zveze Nato v Bruslju, želi več časa in denarja, da zaključi projekt, katerega cena bo očitno presegla milijardo evrov. Članice zavezništva zamude in podražitve pri gradnji visokotehnološkega poslopja vse bolj skrbijo, poročajo tuje tiskovne agencije.

reuters

Za gradnjo poslopja, ki bo stalo ob sedanjem sedežu zavezništva, je zadolžena Belgija kot država gostiteljica. Končano naj bi bilo leta 2016, a kot je v ponedeljek priznal generalni sekretar Nata Anders Fogh Rasmussen, temu očitno ne bo tako.

"Belgija nas je decembra obvestila, da je gradbeno podjetje posredovalo zahtevo (...) za več časa in denarja," je povedal, o konkretnih zamudah in podražitvah pa ni želel govoriti. Je pa priznal, da so nove informacije zaskrbljujoče

Gradnja je stekla leta 2010 in naj bi po prvotnih načrtih stala 500 milijonov evrov, kasneje pa se je ta številka zvišala na 750 milijonov. Kot maksimalna meja, ki se je ne sme preseči, je bila določena milijarda evrov. Sprva so želeli gradnjo zaključiti že v letu 2015, kasneje so si dali leto dni več časa. A očitno je tudi to bilo preveč optimistično.

Nemški Spiegel je nedavno poročal, da se projekt, ki je bil zaupan belgijsko-nizozemskemu konzorciju BAM-Alliance, tej milijardni meji nevarno bliža in jo utegne vendarle preseči. Kot naj bi izhajalo iz dokumentov nemške misije pri Natu, naj bi namreč konzorcij decembra zahteval dodatnih 245 milijonov evrov in devet mesecev več časa.

V sedanji sedež nedaleč od mednarodnega letališča v Bruslju se je zavezništvo preselilo leta 1967. Šlo naj bi samo za začasno rešitev, potem ko se je Francija pod tedanjim predsednikom Charlesom de Gaullom umaknila iz vojaškega dela Nata in je moralo zavezništvo zapustiti svoj dotedanji sedež v Parizu.