Svet

Sramota! Predsednik ukradel govor Nicolasa Sarkozyja

STA/mv
27. 1. 2014, 20.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Le nekaj dni po tistem, ko je prevzel funkcijo predsednika Madagaskarja, so Herya Rajaonarimampianino obtožili plagiatorstva. Nekdanji finančni minister naj bi namreč v govoru ob prisegi uporabil dele govora nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozya, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Rajaonarimampianina je v govoru pozval k spravi v državi, ki jo pretresata politična in gospodarska kriza, tamkajšnji mediji pa so takoj začeli namigovati, da njegov poziv zveni zelo znano. "Prijatelje prosim, naj mi dovolijo, da grem do drugih, da se približam osebi, ki nikoli ni bila moj prijatelj, ki nikoli ni pripadala našemu klanu, naši politični družini, in se je včasih celo borila proti nam," so bile besede novopečenega madagaskarskega predsednika, ki naj bi si jih "sposodil" iz Sarkozyjevega predvolilnega govora iz leta 2007.

Da naj bi šlo za plagiat, je objavil lokalni časopis La Gazette, ki je sicer pogosto kritično pisal o Rajaonarimampianinovem političnem zavezniku Marcu Ravalomananu, ki je po državnem udaru leta 2002 prevzel oblast. Vodja Rajaonarimampianinove kampanje Jaobarison Randrianarivony celotni zadevi ne prepisuje velikega pomena. "Nimamo veliko za povedati o zadevi. Lahko vzameš človekov citat, če ga potrebuješ," je dejal za AFP.