Svet

Nato poziva Afganistan naj sprejme navzočnosti tujih sil

STA/mv
27. 1. 2014, 19.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Afganistan ne more še naprej zavlačevati sklenitve dogovora o navzočnosti tujih sil v državi po letu 2014 brez ogrožanja nujne finančne podpore njegovim oboroženih silam, je danes posvaril generalni sekretar zveze Nato Anders Fogh Rasmussen.

Reuters

"Afganistansko politično vodstvo ne sme podcenjevati negativnega učinka (ki bi ga imel nepodpis sporazuma) na države, ki prispevajo svoje vojake," je dejal Rasmussen. Kot je dodal, v primeru, da do dogovora, ki bi bil pravna podlaga za Natovo prisotnost v Afganistanu po letošnjem letu, ne pride, obstaja velika verjetnost, da bi se iz Afganistana do konca tega leta umaknili vsi pripadniki tujih vojaških sil. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP bi to pomenilo tudi prekinitev podpore pri urjenju in svetovanju afganistanski vojski. "Če v Afganistanu po letu 2014 ne bomo imeli svojih enot (...) bo zelo težko zagotoviti finančno podporo za afganistansko vojsko," je še dejal generalni sekretar Nata in posvaril, da bi nesklenitev sporazuma lahko ogrozila tudi prejemanje razvojne pomoči.

Predsednik čaka na konec mandata

Afganistanski predsednik Hamid Karzaj je sicer v soboto dejal, da so pogajanja o omenjenem sporazumu blizu propada. "Afganistan zagotovo ničesar ne bo podpisal pod pritiskom. Če želijo oditi, potem naj gredo in mi bomo nadaljevali s svojimi življenji," je dejal Karzaj, ki želi podpis sporazuma prepustiti nasledniku na položaju predsednika države, potem ko se mu bo spomladi iztekel mandat. Ameriški mediji so sicer nedavno poročali, da želi ameriška vojska v Afganistanu obdržati najmanj 10.000 vojakov. Načrt o tem naj bi Beli hiši že predstavil poveljnik zavezniških sil v Afganistanu, ameriški general Joseph Dunford.