Slovenija

Razprodaja slovenskih podjetij ni več pod vprašajem

STA/mv
27. 1. 2014, 21.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

SD seznama 15 podjetij za prodajo, ki ga je potrdil DZ, ne postavlja več pod vprašaj, čeprav ocenjuje, da je bila uvrstitev Telekoma Slovenije in Aerodroma Ljubljana na seznam "nepremišljena poteza". Tako so se v SD odzvali na informacije, da naj bi želeli začasno prekiniti privatizacijske postopke za državne deleže v infrastrukturnih podjetjih.

telekom.si, wikipedia

"Ko govorimo o upravljanju državnega premoženja v prihodnje in morebitnih prodajah bomo vztrajali na stališču, da mora to biti določeno s strategijo, ki jo bo v treh mesecih sprejel državni zbor," so sporočili iz stranke SD. Današnji Dnevnik je namreč pisal, da je vprašanje privatizacije najtrši oreh pri usklajevanju koalicijske pogodbe, SD naj bi želela začasno prekiniti privatizacijske postopke za državne deleže v infrastrukturnih podjetjih, med katerimi je najbolj izpostavljen Aerodrom Ljubljana. Na to so se odzvali tudi v kabinetu predsednice vlade. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, SD v luči dvojnih volitev v letošnjem letu išče politične tržne niše tudi na račun že sprejetih odločitev in na račun stabilnosti.

15 podjetij na prodaj tujcem

"Državni zbor je že lansko leto 21. junija sprejel odločitev, da se 15 podjetij v večinski državni lasti odproda najboljšemu ponudniku. In za tako odločitev je glasovala tudi večina poslancev koalicijske stranke SD," so poudarili. Ob tem so dodali še, da je bila to tudi jasna in nedvoumna zaveza mednarodnim partnerjem, ki so tedaj zgubljali zaupanje v slovensko gospodarstvo.Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je sicer še pred odzivom stranke SD dejal, da sam ne verjame, da bi sklep DZ za prodajo 15 podjetij lahko z zapisom v koalicijsko pogodbo povozili. Tako je po njegovih pojasnilih tudi mnenje večine v poslanski skupini SD. Po mnenju predsednika stranke Igorja Lukšiča pa različna stališča glede privatizacije ne postajajo težava koalicije.