Svet

Številne žrtve novih bombnih napadov

STA/M.J.
15. 1. 2014, 11.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V vrsti napadov v iraški prestolnici Bagdad in severno od nje je danes umrlo najmanj 46 ljudi, navajajo varnostni in zdravstveni viri. Več smrtnih žrtev je terjal samomorilski bombni napad na pogrebu, v Bagdadu pa je odjeknil niz eksplozij avtomobilov bomb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Samomorilski napad se je zgodil v kraju Buhruz severno od Bagdada na pogrebu pripadnika milice, ki se bori proti Al Kaidi. Umrlo je najmanj 16 ljudi.

Niz eksplozij najmanj sedmih avtomobilov bomb pa je terjal najmanj 30 žrtev v Bagdadu in njegovi okolici. Tarče so bile večinsko šiitske in versko mešane soseske.Še več deset ljudi je bilo v nasilju ranjenih, večinoma na območju Bagdada. Odgovornosti za napade ni prevzel še nihče.

Bojevanje se medtem nadaljuje v provinci Anbar, kjer so iraške varnostne sile vpete v spopade z uporniki, povezanimi z Al Kaido. Ti nadzorujejo celotno nekdanjo utrdbo upornikov, Faludžo, ter dele prestolnice province, Ramadija.

Danes so uporniki napredovali in prevzeli nadzor nad dvema pomembnima točkama - mestom Saklavijah zahodno od Faludže ter pomembno četrtjo Ramadija, Malab. Po navedbah zdravnikov sta v spopadih v Ramadiju in Faludži od torka zvečer do danes zjutraj umrla dva otroka, 13 drugih civilistov pa je bilo ranjenih.