Svet

Smrtonosni spopadi prebivalcev z varnostnimi silami

STA/M.J.
15. 1. 2014, 10.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Oboroženi prebivalci zahodne mehiške zvezne države Michoacan so se v zaostrovanju razmer na območju v torek spopadli z varnostnimi silami, ki so tja prispele z namenom, da bi razorožile skupine vaščanov. Te so sprožile lastno ofenzivo proti tamkajšnjemu mamilarskemu kartelu. V incidentu so vojaki ustrelili štiri ljudi, tudi 11-letno deklico.

Reuters

Mehiška zvezna vlada je v ponedeljek organizirane skupine oboroženih vaščanov v ruralni regiji Michoacana, imenovani Tierra Caliente, pozvala, naj se razorožijo, saj bo sama prevzela nadzor nad varnostjo. Sledil je prikaz moči zveznih sil.

Konvoj kakih 200 vojakov in policistov je v torek vdrl v mesto Apatzingan na zahodu Mehike in razorožil lokalne policiste. Mesto je znano kot trdnjava mamilarske tolpe, poimenovane Vitezi templjarji.

Nekaj ur prej so vojaki prispeli v manjše kraje, ki jih obvladujejo oborožene skupine vaščanov, ki so se na lastno pest spopadle s kartelom. V kraju Antunez so se vaščani postavili na pot vojski, ki jim je zasegla orožje. Prišlo je do obračuna, v katerem so po poročanju AFP umrli štirje ljudje, tudi 11-letna deklica.

Mehiška nacionalna komisija za človekove pravice je sporočila, da bo incident preučila.

Civilisti na območju so se k orožju prvič zatekli februarja 2013 z namenom izgnati Viteze templjarje iz regije. Lokalna policija je bila po njihovem prepričanju nesposobna obračunati s kartelom ali pa je z njim celo sodelovala.

Vlada je doslej vaščanom pustila, da se borijo sami. Sedaj pa se je odločila na območje poslati varnostne sile. Državni tožilec Jesus Murillo Karam je poudaril, da se proti nezakonitemu ni mogoče boriti nezakonito. Namen ofenzive je "vzpostaviti pravni red v delu države, kjer ga doslej ni bilo". Voditelji milic večinoma zavračajo vladni poziv k razorožitvi. Orožja niso pripravljeni odložiti, dokler ne bodo ujeti voditelji mamilarskega kartela.

Dogajanje v Michoacanu je postalo največji varnostni izziv za 13 mesecev staro administracijo predsednika Enriqueja Pene Nieta. Ta je na območje že maja poslal več tisoč vojakov in policistov, a ni uspel ustaviti oboroževanja milic. Te so se krepile in prevzele nadzor nad kakimi 20 manjšimi mesti.Lokalna policija sicer trdi, da nekatere vaške milice podpira kartel Vitezi templjarji. Vitezi templjarji pa vaščane obtožuje, da sodelujejo z rivalskim kartelom Jalisco New Generation.