Slovenija

Ptujska bolnišnica lani z vsaj milijonom evrov izgube

STA/M.J.
15. 1. 2014, 10.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ptujska bolnišnica je leto 2013 zaključila s precejšnjo izgubo. Njena višina bo na koncu odvisna tudi od razpleta v zvezi z odločbo Dursa, ki bolnišnici nalaga plačilo 550.000 evrov. Že brez tega denarja presežek odhodkov nad prihodki znaša okoli milijon evrov, svet zavoda pod vodstvom Sonje Žibrat pa od vodstva pričakuje nove sanacijske ukrepe.

Bolnišnica Ptuj

Kot je povedala vršilka dolžnosti direktorja Splošne bolnišnice Ptuj Mirjana Bušljeta, so po enajstih mesecih zabeležili nekaj manj kot 700.000 evrov redne izgube, kar je predvsem posledica nerealizacije programa in nižanja plačil s strani zdravstvene zavarovalnice, pa tudi izplačila regresa za zadnji dve leti. Še 400.000 evrov dodatne izgube bo moralo biti v bilanci za leto 2013 prikazano zaradi odpravljanja plačnih nesorazmerij.

"Težava je tudi v tem, da je bolnišnica še vedno podvrednotena, saj ne dobiva primernega plačila za svoje opravljene storitve, kar lahko ima dolgoročno velike posledice glede likvidnosti in tudi izplačila plač," je opozoril Bušljeta in dodala, da sanacijski program dosledno izvajajo že od leta 2012 in ga skoraj v celoti dosegajo, a je problem v tem, da dobijo vedno manj plačila za opravljene storitve, zato ne morejo več mašiti velikih lukenj.

V ptujski bolnišnici imajo že zdaj velike težave z izplačilom plač, saj si mesečno pomagajo s premostitvenimi posojili. Kako dolgo bodo to še zmogli, pa Bušljeta ne more napovedati, vendar upa predvsem na sistemske spremembe na državni ravni. Hkrati želi, da bi bolnišnica čim prej dobila tudi vodstvo s polnimi pooblastili.

Člani novega sveta zavoda so bili nad številkami, ki jim jih je vodstvo bolnišnice predstavilo na torkovi seji, nekoliko presenečeni, predvsem glede razmer okoli neizplačanih plač za nazaj in dolga, ki ga bo posledično potrebno vključiti v poslovni izid.

Sanacijske ukrepe za 2013 so po besedah predsednice sveta Sonje Žibrat večinoma izpolnili, a je to daleč premalo za to, da bo bolnišnica izplavala iz rdečih številk. "Vedno sta pri sanacijah dve možnosti - ali povečati prihodke ali znižati stroške. Ker je bolnišnica s prihodki omejena, je njihova osnovna naloga, da vsaj dosežejo programe ali prihodke, ki so si jih zastavili v načrtu, česar pa večina oddelkov ne dosega," je dejala Žibratova.

Kot je dejala, jih zato več dela čaka na strani odhodkov, kjer samo stroški dela predstavljajo kar 56 odstotkov, rezerve pa bi lahko poiskali še pri stroških storitev, zlasti kar se tiče zunanjih izvajalcev, ter stroških materiala. Žibratova meni, da ima bolnišnica samo znotraj teh okvirov možnost, da sama poskrbi za nadaljnje sanacijske ukrepe za izboljšanje razmer. Člane sveta je sicer zmotilo tudi dejstvo, da je v bolnišnici zaposlenega zelo veliko nezdravstvenega osebja.

Kljub vsem finančnim težavam so v ptujski bolnišnici prepričani, da je nujna izgradnja urgentnega bloka, za katerega že zbirajo dokumentacijo, čeprav razen ustnega zagotovila s strani ministrstva za zdravje za zdaj zaveze države, da bo za investicijo prispevala 1,9 milijona evrov, še nimajo.

Trenutno je v teku tudi že tretji postopek izbire novega direktorja v zadnjem letu dni. Razpis je bil objavljen nedavno, rok za oddajo prijav se izteče 18. januarja, tričlanska komisija sveta zavoda pa bo prihodnji teden preverila vloge. Po javnih predstavitvah kandidatov se bodo o izbiri odločili najpozneje do 3. februarja, saj morajo biti kandidati v skladu z razpisom o izbiri obveščeni v 30 dneh.