Svet

Dočakali istospolne poroke

STA/M.J.
15. 1. 2014, 10.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ameriški zvezni sodnik Terrence Kern je v torek razveljavil prepoved porok med istospolnimi pari v ameriški zvezni državi Oklahomi, ki so jo leta 2004 na referendumu za spremembo ustave potrdili volivci. Kern je odločil, da prepoved krši zvezno ustavo, ker parom istega spola zanika enake pravice dostopa do poročnega dovoljenja.

Reuters

Sodnik Kern je izvajanje svoje odločitve zadržal do konca pritožbenega postopka, kar pomeni, da istospolni pari v Oklahomi še ne bodo mogli začeti sklepati zakonskih zvez.

Na zvezni ravni so istospolne poroke dovoljene, saj je vrhovno sodišče ZDA lani odločilo, da so poročeni homoseksualci glede pravic in obveznosti na zvezni ravni enakopravni poročenim heteroseksualnim parom.

Kljub lanskoletni zgodovinski odločitvi vrhovnega sodišča ZDA, da razveljavi tako imenovani zakon o zaščiti poroke, pa so na zvezni ravni trenutno dovoljene tudi prepovedi porok, ker je ta v ameriškem sistemu stvar posameznih držav. Homoseksualci so si v ZDA do letos izborili pravico do poroke v 17 zveznih državah in prestolnici Washington in njihove poroke so na zvezni ravni priznane.

Večina ostalih od skupaj 50 zveznih držav ZDA pa istospolne poroke prepoveduje z ustavo. Vendar pa državna ustava ne more biti navzkriž z zvezno ustavo, kar pomeni, da bo moralo na koncu o tem vprašanju odločati vrhovno sodišče.

Podobno kot sodnik Kern v Oklahomi je zvezni sodnik pred mesecem dni razveljavil prepoved istospolnih porok v zvezni državi Utah. Zvezno vrhovno sodišče oziroma sodnica Sonia Sotomayor v njegovem imenu je potem zaustavila izvajanje sodne odločitve, dokler se ne konča pritožbeni postopek.