Zdravje

Plusi in minusi uživanja sveže zelenjave

Maša Rener/M.J.
15. 1. 2014, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Vemo, da se nič ne more kosati s svežo zelenjavo, pa vseeno – je sveža zelenjava vedno najbolj zdrava izbira?

Thinkstock

PLUSI: Sveža zelenjava je najpogosteje najboljša, bi se najbrž strinjali vsi nutricionisti, saj je bogat vir vitaminov, mineralov in antioksidantov, s katerimi pomaga krepiti našo odpornost. Prav tako je velik vir vlaknin, ki so nujno potrebne za zdrav prebavni trakt. Prehranski strokovnjaki priporočajo, da naj bi dnevno zaužili vsaj 400 gramov sveže zelenjave, po možnosti različnih barv, saj s tem v telo vnesemo večji razpon hranil.

MINUSI: Slaba lastnost nakupovanja sveže zelenjave je ta, da nikoli ne veste, koliko časa je potovala do trgovine in tudi koliko dni pravzaprav že stoji na prodajnih policah. Že dva tedna po tem, ko je zelenjava pobrana, naj bi se namreč izgubilo skoraj 45 odstotkov njenih hranilnih snovi. Temu se lahko izognete z nakupovanjem pri lokalnem kmetu, ekološko pridelano sezonsko zelenjavo pa vam nekateri ponudniki celo pripeljejo na dom ali v službo.

NAMIG: Kupljeno zelenjavo je priporočljivo čim prej shraniti v hladen in temen prostor, pri čiščenju pa je ne namakajte pretirano, saj s tem odplavite vodotopne vitamine.