Svet

Čisto se jim je zmešalo

S.R.
30. 11. 2013, 13.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Zahvalni dan, ki so ga Američani praznovali 28. novembra (četrti četrtek v novembru) vsako leto spremlja tudi velika nakupovalna mrzlica, ki vrhunec doseže v črnem petku, dnevu, ki sledi temu prazniku.

YouTube

Črni petek namreč tradicionalne odpre praznično nakupovalno sezono, trgovci pa ta dan trgovine odprejo še bolj zgodaj, kupcem pa ponudijo velike popuste. Američani pa seveda množično drejo v trgovine in kakšen manjši izgred nikakor ni izključen.

No, letos se je norija črnega petka začela že večer prej, torej na zahvalni dan. Trgovska veriga Walmart je tako zabeležila rekordno prodajo, v sporočilu za javnost pa je še zapisala, da je bilo nakupovanje na zahvalni dan ''varneje kot kadarkoli''.

Vsaj pri slednji izjavi so se krepko zmotili. a spletu je namreč moč najti kar nekaj video posnetkov, ki prikazujejo, da je med grabljenje izdelkov po znižanih cenah skorajda prišlo do množičnega pretepa. Prvi video spodaj je iz Walmartove trgovine v mestu Elkin v Severni Karolini, posnel pa ga je filmar Brian Spain iz New Yorka.  Prikazuje moškega, ki se s televizorjem prebija skozi gnečo na blagajnah in skoraj izzove pretep. Zaradi snemanja so Briana sicer prav kamlu tudi nagnali iz trgovine.

Na drugem videu iz neznane trgovine Walmart pa se dve ženski dobesedno stepeta za televizijo, vse skupaj pa se konča s posredovanjem policije, ki ju odpelje v lisicah.

Tretji video pa je nastal v Walmartu v Teksasu. Tam se je polica z napravami Garmin in DVD predvajalniki dobesedno sesula pod navalom podivjane množice. Potrošniška družba v najslabši možni luči.