Slovenija

Romska gostilna ju je odnesla

Gabrijel Toplak
30. 11. 2013, 09.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Po polemikah okoli projekta romske gostilne v Mariboru sta odstopila predsednica in podpredsednik sveta mestne četrti Magdalena Jožica Lešnik Švajger in Tomaž Kostanjevec.

Lešnik Švajgerjeva in Kostanjevec sta ob odstopu v sporočilu za javnost zapisala: "Ves čas sva zastopala apolitično mnenje, ki je bilo glede na dane okoliščine za mestno četrt po najinem mnenju najboljše." Na odločitev so vplivali velika medijska kampanja, pritiski, grožnje in večja materialna škoda, saj naj bi ponoči nekdo na avtomobilu Lešnik Švajgerjeve, na dvorišču pred njenim domom, razbil vetrobransko steklo in prerezal obe sprednji pnevmatiki.

Lešnik Švajgerjevi so razbili vetrobransko steklo.

Na odstop se je odzval tudi župan Andrej Fištravec, ki obsoja vsako nasilno dejanje in povzročanje materialne škode. Obenem poziva organe pregona, naj raziščejo vse okoliščine in ukrepajo zoper storilce. Sicer pa je romska restavracija Romani kafenava, ki jo želi v nekdanji piceriji Ču Ču vzpostaviti društvo Epeka v sodelovanju z romskim društvom Romano Pralipe, primer socialnega podjetništva, ki je financirano iz Evropskega socialnega sklada in ga podpira tudi ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Odprtje je predvideno za spomladi prihodnje leto, v restavraciji pa naj bi zaposlili najmanj pet pripadnikov romske manjšine.