Svet

Postopki proti Janši, proti Jankoviću pa ne

STA / S.R.
26. 11. 2013, 18.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Tožilstvo ima očitno možnost, da izvaja prikrite preiskovalne postopke zoper slovenske državljane, ne da bi ti kar koli vedeli, kar je popolnoma nesprejemljivo, je v zvezi s finančno preiskavo zoper predsednika SDS Janeza Janšo ocenil Dragutin Mate. Ob tem se je vprašal, zakaj tožilstvo podobnih postopkov ni sprožilo tudi v preteklosti.

Mediaspeed

Predsednik komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Mate, sicer poslanec SDS, je v današnji izjavi za javnost pojasnil, da so pri direktorju kriminalistične policije na Generalni policijski upravi danes preverjali aktivnosti policije v zvezi z odredbo tožilstva o izvedbi finančne preiskave, ki je prišla v javnost v ponedeljek.

V komisiji so dobili pojasnila, da so dobili pisno odredbo specializiranega oddelka državnega tožilstva, pri čemer policija izvaja določbe zakona o odvzemu premoženja nezakonitega izvora, pri zbiranju podatkov pa se poslužujejo tudi prikritih preiskovalnih ukrepov, je še navedel Mate.

Predsednik parlamentarne komisije je kot nenavadno označil dejstvo, da omenjeni zakon velja že dve leti, a ga je tožilstvo do zdaj izvajalo "v minimalnem obsegu ali skoraj ne".

"Nenavadno je tudi to, da so ta zakon uporabili proti vodji največje opozicijske stranke," je dodal Mate in se pri tem vprašal, zakaj tožilstvo v zadnjih dveh letih ni sprožalo tovrstnih postopkov proti t. i. tajkunom ali v primeru Tosić.

Spomnil je še, da je protikorupcijska komisija pri obravnavi finančnega stanja predsednikov parlamentarnih strank za takratnega prvaka PS Zorana Jankovića navedla, da ima za dva milijona evrov premoženja, za katerega ne more dokazati izvora, "vendar proti njemu niso sproženi postopki".

Če bi policija v času, ko je bil sam Mate notranji minister, dobila odredbo tožilstva za spremljanje predsednika največje opozicijske stranke, "bi se po policiji in po meni kot takratnemu ministru verjetno vsulo z vsemi topovi," je dodal.

Po oceni Mateja gre v tem primeru za očitno zlorabo tožilstva. Zaskrbljujoče je tudi dejstvo, da lahko tožilstvo po tem zakonu izvaja postopke zoper slovenske državljane, ne da bi ti sploh vedeli, da proti njim poteka kakšna preiskava. "To je z mojega stališča popolnoma nesprejemljivo in zdi se mi, da gre za resno kršenje človekovih pravic," je bil kritičen predsednik komisije. Kot je dodal, pri vprašanju pooblastil tožilstva "ne gre samo za predsednika stranke, katere član sem tudi sam, ampak za katerega koli državljana".

Kot nenavadno je Mate označil tudi dejstvo, da je bilo v odredbi zoper Janšo izrecno napisano, da morajo preiskavo voditi predstojniki kriminalistične policije, Nacionalnega preiskovalnega urada, davčne uprave in urada za preprečevanje pranja denarja. "To kaže na to, da se je tožilstvo očitno namenilo delovati politično in ne strokovno" ter tako poskušalo doseči umik predsednika parlamentarne stranke iz javnosti, je prepričan Mate. "To je v demokratični državi nesprejemljivo in proti takšnemu načinu delovanja tožilstva se je treba boriti z vsemi demokratičnimi sredstvi," je dodal.