Slovenija

'Zdravstvena mafija' ima vpliv tudi v strankah

STA / S.R.
26. 11. 2013, 16.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer obžaluje, da se je minister Tomaž Gantar sredi poti odločil odnehati. Po njegovem mnenju je očitno ocenil, da pripravi zdravstvene reforme očitno ni kos ali pa da se s tem ne želi soočati. O rekonstrukciji vlade, ki jo pričakuje prvak DeSUS Karl Erjavec, v koaliciji še ni bilo govora, zagotavlja Möderndorfer.

Mediaspeed

Tudi vprašanje položaja prvaka SD Igorja Lukšiča, ki ga Erjavec ob zahtevi po rekonstrukciji želi v vladi, so koalicijski partnerji razčistili že v začetku mandata, je v današnji izjavi novinarjem pojasnil vodja poslancev PS. Po njegovem mnenju je zato "zdaj preuranjeno govoriti, ali je to prav ali ne". Verjame pa, da bodo ta vprašanja za skupno mizo rešili.

O morebitnih zamenjavah bo po njegovih ocenah govora takrat, ko bo izčrpan koalicijski sporazum. Ta velja do marca, PS pa že pripravlja izhodišča za novega. Koalicijske partnerice ga bodo prejele konec leta.

Möderndorfer je ob vprašanju, ali se mu rekonstrukcija vlade ne zdi potrebna, odgovoril, da so za to potrebni vsi koalicijski partnerji in je tako prav, da to razčistijo znotraj koalicije.

Vprašanje novih ministrov in časovnica njihovega imenovanja je po besedah Möderndorferja vprašanje za predsednico vlade. Če bo dosežen kompromis, je možno njihovo imenovanje že v desetih dneh, ocenjuje.

Potem, ko sta odstopila tako minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik ter minister za zdravje Tomaž Gantar, o imenih za nova ministra Möderndorfer ne želi govoriti. Gantarjev naslednik je v domeni stranke DeSUS, je spomnil in dodal, da je zelo pomembno, kakšne rešitve bo ta stranka predlagala. V javnosti se sicer kot možnega Gantarjevega naslednika omenja strokovnega direktorja Pediatrične klinike Rajka Kendo.

Za PS je po besedah Möderndorferja pomembno, kdo bo novi minister za zdravje. Ali bo to nekdo, ki bo zmogel kompromis v koaliciji in predloge uskladiti do te mere, da bo ustrezalo tako odločevalcem o zakonodaji kot udeležencem v zdravstvenem varstvu.

Vodja poslancev PS je namreč poudaril, da je zdravstvena reforma ena najpomembnejših poleg pokojninske, ker zadeva tako rekoč vsakega državljana, tudi toliko bolj občutljiva. A verjame, da bo sistemske rešitve za zdravstveno reformo našla ta koalicija.

Gantar in Erjavec sta med drugim danes opozorila na t. i. "zdravstvene barone" oz. "zdravstveno mafijo", ki ima vpliv tudi v strankah. Möderndorfer pravi, da je na to opozorilo že nekaj politikov. Sam pa bo zelo vesel, če tisti, ki so se s tem srečali, na glas povedo imena in priimke snovalcev tega.

"Če se je minister s tem srečal, naj tudi pove, s kom se je srečal in na katere konkretne primere je naletel. Naj začne operirati z imenom in priimkom," je Gantarja pozval vodja poslanske skupine PS. Opozoril je, da so vsi funkcionarji javne osebnosti in po zakonu dolžni sprožiti ustrezne postopke, ko za take zadeve izvedo. "Ni dovolj, da le odstopimo," je dodal.