Slovenija

Kaj se bo zgodilo z domom starejših Prebold?

STA / S.R.
26. 11. 2013, 17.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Odločitev glede morebitnega nadaljevanja dejavnosti v domu starejših Prebold, ki je od začetka stečaja družbe KDU 4. novembra v negotovosti, še ni znana. Na današnjem sestanku na ministrstvu za delo je bilo po navedbah družbe Raiffeisen Leasing dogovorjeno, da se bosta ministrstvo in trboveljski dom glede tega dogovorila do petka.

Že dlje časa vključeni v reševanje dejavnosti zasebnega doma starejših v Preboldu, kjer trenutno biva več kot 60 varovancev, razpravljajo o možnosti, da se preboldski dom priključi domu upokojencev v Trbovljah, ki je javni zavod.

Direktorica trboveljskega doma Dani Hren je že večkrat dejala, da je priključitev doma Prebold možna le v primeru, da ta ne bo "finančno zajedal" trboveljskega doma. Po današnjem sestanku na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Hrenova o vsebini sestanka za STA ni želela govoriti, saj pravi, da bodo več lahko pojasnili na ministrstvu, vlada je namreč ustanovitelj doma. Na ministrstvu za delo so iz službe za stike z javnostmi za STA sporočili le, da za zdaj odločitve še ni.

So pa v družbi Raiffeisen Leasing, ki je lastnica stavbe doma starejših v Preboldu in je zaradi neporavnanih obveznosti tudi predlagala stečaj družbe KDU, ki je upravljala dom, danes za STA navedli, da je bilo na sestanku na ministrstvu dogovorjeno, da se bosta ministrstvo in dom v Trbovljah do petka, 29. novembra, odločila, ali bodo širili dejavnost varstva starejših v Dom starejših občanov v Preboldu.

V Raiffeisen Leasingu so navedli še, da so na sestanku poudarili, da lahko zagotovijo opremo in izpolnijo vse ostale pogoje. "Glede na predstavljene finančne podatke s strani stečajnega upravitelja smo v Raiffeisen Leasingu prepričani, da širitev v Prebold ne bo finančno zajedala poslovanja Doma upokojencev Trbovlje," so še navedli v finančni družbi.

Stečajni upravitelj družbe KDU Denis Kostrevc lahko po zakonu o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju v mesecu dni od začetka stečaja, to je do vključno 4. decembra letos, na sodišče poda predlog za nadaljevanje dejavnosti, o katerem potem odloča sodišče. Predlog bo podal, kot je pred časom pojasnil, če bodo za to izpolnjeni vsi pogoji in bo za poplačilo upnikov bolje, da se dejavnost nadaljuje.