Kultura

V torek se bodo v Ljubljani prižgale praznične luči

STA / S.R.
26. 11. 2013, 18.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Letošnje praznične decembrske prireditve se bodo v Ljubljani pričele 3. decembra, ko bodo v mestu prižgali tudi praznično osvetlitev. Avtor svetlobne okrasitve je tudi letos umetnik Zmago Modic; po Ljubljani bodo namestili 64 kilometrov svetlobnih skulptur ter lučnih girland na drevesih in sedmih smrekah.

Mediaspeed

V torek se bo na Prešernovem trgu pričel tudi Miklavžev sejem. Praznični sejem bo na Pogačarjevem trgu na ogled že v nedeljo, v torek pa se bo začel še na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Prešernovem trgu in Kongresnem trgu. V decembrskih dneh bodo sledile različne prireditve ter glasbeni programi, konec meseca pa silvestrovanja.

Občina bo za sofinanciranje decembrskih prireditev namenila 113.150 evrov, del stroškov bodo plačali s pomočjo donatorjev, je na novinarski konferenci povedala direktorica Turizma Ljubljana Barbara Vajda. Lani so za prireditve namenili nekaj več kot 107.000 evrov. Praznična okrasitev bo letos stala toliko kot prejšnja leta, in sicer 166.666 evrov brez DDV.

Novoletni ognjemet bo občino stal 3000 evrov. Vajda je povedala, da so dobili pobudo, da bi omenjena sredstva namesto za ognjemet namenili ljudem v socialni stiski. Na odboru, pristojnem za praznične prireditve, so ugotovili, da 3000 evrov ne bo zadostovalo za rešitev socialne stiske vseh tistih, ki to potrebujejo; "po drugi strani pa bomo z ognjemetom lahko razveselili veliko ljudi," je pojasnila. Letos so po njenih besedah pripravili tudi različico ognjemeta, ki bo viden v megli.

Občina bo za obiskovalce prireditev od 1. decembra do vključno 1. januarja 2014 omogočila brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu. Parkiranje bo med tednom mogoče od 18.30 do 5. ure zjutraj, ob sobotah od 18.30 naprej, ob nedeljah in praznikih pa cel dan do 5. ure zjutraj naslednjega dne.

Z začetkom zimskega vremena je v pripravljenosti tudi zimska služba v Ljubljani. Vodja mestnega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet David Polutnik je povedal, da bo ljubljanska zimska služba čistila 942 kilometrov cest, 321 kilometrov pločnikov ter 110 kilometrov kolesarskih stez. Letošnja novost je po njegovih besedah bolj ekološko posipno sredstvo, ki ga bodo uporabljali v središču mesta.

Polutnik je spomnil, da lahko občani pri koncesionarju KPL, ki opravlja zimsko službo v Ljubljani, prevzamejo 15 kilogramov soli za posipanje. Ljubljanski župan Zoran Janković pa Ljubljančane prosi za potrpežljivost in solidarnost kadar se sneg zaradi pluženja nabere na parkirnih prostorih in ga morajo občani počistiti sami.

Janković sicer upa, da stečajni postopek Cestnega podjetja Ljubljana ne bo vplival na njegovo hčerinsko družbo KPL. Pojasnil je, da so posipni materiali in zaposleni pripravljeni, zato misli, da težav ne bi smelo biti.

Ljubljanska občina bo letos za zimsko službo namenila 5,5 milijona evrov, lani so zaradi obilnega sneženja za ta namen porabili 7,5 milijona evrov.