Slovenija

Gantar na začetku bo uveljavljal pravico do nadomestila plače

STA
26. 11. 2013, 16.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Tomaž Gantar, ki je v ponedeljek odstopil s funkcije ministra za zdravje in ob tem napovedal, da se vrača v medicino, namerava po prenehanju ministrske funkcije sprva uveljavljati pravico do nadomestila plače, je pojasnil za STA. Dodal je, da je bila njegova odločitev o odstopu nenadna in da si zato prej ni iskal službe.

Mediaspeed

Gantar je danes za časnik Dnevnik dejal, da je dobil soglasje vlade za 20-odstotno delo v Bolnišnici Sežana in da bo tam za zdaj delal v tem obsegu.

Stanko Stepišnik, ki je s funkcije ministra za gospodarstvo odstopil prejšnji teden, se vrača v poslanske klopi in tako do nadomestila ni upravičen.

Minister, ki mu je prenehal mandat in iz objektivnih razlogov ne more nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve, ima pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje "funkcionarske" plače. Takšno nadomestilo lahko prejema do ponovne zaposlitve, upokojitve, a za največ šest mesecev od prenehanja mandata.

O pravici do nadomestila odloča mandatno-volilna komisija DZ. Minister mora komisiji najpozneje v 15 dneh po prenehanju mandata predložiti vlogo za uveljavljanje pravice do nadomestila in dokazila o izpolnjevanju pogojev za pridobitev pravice.

DZ je od predsednice vlade Alenke Bratušek danes prejel obvestilo o odstopu obeh ministrov. Obvestilo se bo uvrstilo na dnevni red seje državnega zbora najpozneje v sedmih dneh, funkcija pa jima bo prenehala, ko se bo z njunima odstopoma seznanil DZ.