Svet

ZDA se same ne bodo podale v Sirijo

STA / S.R.
28. 8. 2013, 14.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

ZDA so izključile možnost enostranskega vojaškega posredovanja v Siriji in se s svojimi zaveznicami pogajajo o morebitnih kaznovalnih napadih, ki bi trajali več kot en dan, je danes po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal neimenovan visok ameriški funkcionar.

Reuters

"Kakršnakoli vojaška akcija ne bi bila enostranska. Vključevala bi več mednarodnih partnerjev," je dejal funkcionar. Napadi v Siriji, če bi bili odobreni, pa bi lahko trajali več kot le en dan, je dodal.

Ameriška vlada doslej še ni želela razkriti, ali bi vojaško posredovanje, o katerem še premlevajo, zajemalo kaj več kot raketne napade z rušilcev, ki se trenutno že nahajajo v Sredozemlju, in če bo potreben tudi vstop bojnih letal v sirski zračni prostor. "Trenutno preučujemo vse možnosti," je povedal neimenovani funkcionar.

ZDA in njene zaveznice se tako pripravljajo na vojaško posredovanje v Siriji zaradi domnevne rabe kemičnega orožja s strani režima sirskega predsednika Bašarja al Asada. ZDA s Turčijo, Jordanijo in drugimi partnerji že razpravljajo o načrtih v primeru povračilnih ukrepov sirskega režima, če bi do napada pod vodstvom ZDA prišlo, je zatrdil funkcionar.

"Obstaja možnost, da bi lahko sirska vlada ponovno uporabila kemično orožje. Menimo, da te možnosti ne gre izključiti," je dodal. Če pa ZDA ne bi posredovale proti Damasku, bi to poslalo nevaren signal drugim režimom z zalogami kemičnega orožja, kot je na primer Severna Koreja, je še zatrdil.

Zahodne države režimu al Asada očitajo, da je pred tednom dni v bližini Damaska uporabil kemično orožje v napadu, v katerem naj bi bilo ubitih več sto ljudi. Sirska vlada očitke odločno zavrača, a Zahod kljub temu že rožlja z orožjem.