Svet

Rusija zavrnila argumente ZDA o uporabi kemičnega orožja

STA / S.R.
28. 8. 2013, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je ameriškemu kolegu Johnu Kerryju dejal, da Moskva zavrača trditve Washingtona, da je sirski režim odgovoren za napad s kemičnim orožjem na obrobju Damaska pred tednom dni. Lavrov je še posvaril, da bi morebitni zračni napadi na Sirijo destabilizirali državo in celoten Bližnji vzhod.

Reuters

V torkovem telefonskem pogovoru je Lavrov opozoril Kerryja, da vedno glasnejša razmišljanja ZDA in drugih držav o vojaškem posredovanju v Siriji spodkopavajo diplomatske napore za rešitev sirske krize, poroča francoska tiskovna agencija dpa.

"John Kerry je predstavil argumente, ki so po njegovih besedah temeljili na informacijah iz rok zanesljivih virov. Po teh ocenah je za incidente z domnevno rabo kemičnega orožja kriva sirska vlada," so sporočili z ruskega zunanjega ministrstva.

"Te argumente je Sergej Lavrov zavrnil," so zapisali in dodali, da Rusija po Lavrovovih besedah želi objektivno izmenjavo informacij o dokazih za kemične napade v Siriji. Rusija je sicer že večkrat izrazila dvom v vpletenost sirske vlade v te napade in ugibala, da so napade morebiti izvedli opozicijski uporniki z namenom, da bi diskreditirali režim sirskega predsednika Bašarja al Asada.

Lavrov je prav tako posvaril pred vojaškim reševanjem konflikta v Siriji in zatrdil, da bi lahko to destabiliziralo Sirijo in Bližnji vzhod. V telefonskem pogovoru s posebnim odposlancem Združenih Narodov in Arabske lige za Sirijo Lakhdarjem Brahimijem je Lavrov "izpostavil pomanjkanje alternative diplomatski rešitvi in zatrdil, da bodo poskusi vojaške rešitve vodili v nadaljnjo destabilizacijo situacije v državi in regiji," so danes sporočili z ruskega zunanjega ministrstva.

Dodali so, da sta tako Brahimi kot Lavrov poudarila, da "morajo v tem ključnem trenutku vse strani, tudi zunanji akterji, ravnati popolnoma odgovorno in ne smejo ponoviti napak iz preteklosti".