Slovenija

'Nasilje je osebna odločitev posameznika'

Gabrijel Toplak
28. 8. 2013, 07.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

POGOVOR Z Andrejo Sušnik iz Društva za nenasilno komunikacijo smo se pogovarjali o porastu nasilja v zadnjih nekaj mesecih, saj smo na Štajerskem v dobrega pol leta lahko našteli kar šest tragičnih dogodkov. Sogovornica med drugim poudarja, da nasilje, ki ga je z ustrezno pomočjo mogoče ustaviti, nikoli ni bilo odvisno od izobrazbe, ampak od tega, kako je v odnosu porazdeljena moč.

Svet24, Thinkstock
Nujen je odziv državnih institucij.

Slovenijo in predvsem štajerski konec države v zadnjih mesecih pretresajo tragični dogodki. Čemu pripisati razloge, da ta del države letos močno vodi po številu najhujših tragedij, saj smo jih v dobrega pol leta lahko našteli kar šest, smo poskušali izvedeti od Andreje Sušnik iz Društva za nenasilno komunikacijo, ki pravi, da finančna stiska ljudem otežuje, da poiščejo pot iz nasilja, saj se zaradi nje žrtve počutijo bolj odvisne od povzročiteljev. "Teže si predstavljajo, da bi v življenju naredili korenite spremembe (se umaknili, sami skrbeli za otroke, speljali postopke ...). Zaradi finančne stiske ali strahu pred njo je tudi okolica manj spodbudna in podporna do žrtev. Ljudje so bolj usmerjeni v preživetje kot kakovost življenja," je dejala Sušnikova.

Svet24, Thinkstock
Andreja Sušnik

Nasilje je odvisno od položaja v odnosu

"Strokovne službe, ki bi morale nasilje prepoznati in ukrepati, svojega dela ne opravljajo povsod enako dobro."

Čemu pripisujete povečanje števila tragedij?

"Društvo za nenasilno komunikacijo izvaja projekt Trening socialnih veščin za moške, ki povzročajo nasilje nad ženskami v različnih slovenskih regijah. Opažamo, da obstajajo bistvene razlike v številu uporabnikov v posameznih regijah; v nekaterih krajih jih je bilo tako malo, da smo program preselil v drug kraj. Razlog ni v tem, da je v teh krajih nasilja manj, temveč strokovne službe, ki bi morale nasilje prepoznati in ukrepati v smeri preprečevanja nasilja, svojega dela ne opravljajo enako dobro. Tragedije nas opozarjajo, kako pomemben je odziv institucij in okolice ob zaznavi nasilja. Nujna je obravnava na način, ki nasilja ne spregleda, temveč poveča varnost žrtev z umikom povzročitelja in njegovo vključitev v ustrezne programe."

Ali se nasilja dogajajo skoraj že v vsakem gospodinjstvu?

"Nasilje nikoli ni bilo odvisno od izobrazbe, ampak od tega, kako je v odnosu porazdeljena moč. Nasilje je osebna odločitev posameznika, s katero si poskuša v odnosu zagotoviti privilegije na račun drugih. V vsakem odnosu pride tudi do prestopanja osebnih meja. V enakovrednih odnosih bosta imela oba partnerja možnost opozoriti na prestopanje meja in usklajevati svoja prepričanja, ne da bi pri tem še dodatno prestopala meje drugega. Večkratno prestopanje meja kljub opozorilom pa kaže na to, da v takšnem odnosu verjetno ne bo enakih možnosti za oba."

Je mogoče število nasilja zmanjšali, če bi ljudje poiskali pravočasno ustrezno pomoč?

"Vsekakor. Osebe, ki povzročajo nasilje, pri sebi zagotovo lahko prepoznajo težnjo, da bi se maščevali, kaznovali partnerja ali partnerko in izkoristili svojo moč, da bi si podredili druge. Njihova odgovornost je, da s pomočjo strokovnjakov ugotovijo, na podlagi katerih svojih prepričanj so oblikovali te težnje, in izdelajo tudi načrt, kako ravnati, da ne bi ogrozili drugih, kadar menijo, da je nasilje zanje edina izbira vedenja. To bistveno poveča varnost žrtev in zmanjša možnost stopnjevanja nasilja. Pomoč strokovnjakov in strokovnjakinj žrtvam pomaga, da se zavedajo svoje moči in seznanijo z različnimi možnostmi, ki obstajajo znotraj družbe, da bo njihova varnost večja. Da ljudje sprejmejo pomoč, je potrebno, da so za to motivirani. Nujen je odziv državnih institucij, ki imajo moč, da povzročitelja soočijo z negativnimi posledicami, če ne bo spremenil vedenja. Če okolica prepozna nasilje in ga odkrito ne odobrava, je več možnosti, da bo povzročitelj namesto zanikanja iskal načine, kako spremeniti svojo situacijo, ki je zaradi takšne reakcije okolja seveda neprijetna. Za žrtev je zelo pomembno, da se okolica in različne organizacije osredotočijo na pravico žrtve do življenja brez nasilja, namesto da iščejo razloge za nasilje."

Svet24, Thinkstock
Trojni poskus umora v Spodnjem Velovleku

Običajno se začne z blagimi psihičnimi pritiski

Lahko prepoznamo znake, da bi lahko v prišlo do tragedije?

"V odnosih so konflikti neizbežni, ker vanje vstopamo z različnimi željami in prepričanji, ki so si pogosto v nasprotju. Problem je, ko začne nekdo v odnosu jemati moč drugim, da bi zadovoljil svoje želje in živel v skladu s svojimi prepričanji. To se dogaja postopoma v daljšem obdobju prek različnega vedenja, s katerim povzročitelj žrtvi sporoča, da je slaba, da ni upravičena do enakih pravic kot on, da je manjvredna … Običajno se nasilje začne z blagimi psihičnimi pritiski na žrtev, da se odpove svojim potrebam in željam, sčasoma pa se stopnjuje tako, da si povzročitelj zagotavlja vse večjo oblast nad žrtvijo. Okolica lahko hitro prepozna zahteve povzročitelja, da žrtev živi v skladu z njegovimi vrednotami. Pomemben znak so tudi prizadevanja žrtve, da bi življenje prilagodile povzročiteljevim zahtevam in si na ta način pridobile mir."

Kako si lahko razlagamo nasilje? Verjetno jih je več vrst?

"Nasilje je zloraba moči. Gre za naučeno vedenje, ki ga povzročitelj uporablja, da bi žrtvi odvzel moč in možnost uveljaviti svojo voljo. Običajno v primerih nasilja v družini govorimo o štirih pojavnih oblikah nasilja – fizičnem, psihičnem, spolnem in ekonomskem nasilju. Dejanja povzročitelja, ki sodijo v te sklope, imajo namen povečati svojo moč in nadzor nad žrtvijo. Po naših izkušnjah gre v primerih nasilja redko le za eno od teh oblik. Če povzročitelj na primer uporablja fizično nasilje, zagotovo uporablja tudi psihično."

 

Družinska tragedija v Ihovi