Slovenija

Delnice Konzuma bodo umaknili z zagrebške borze

STA / A.M.
28. 8. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Delničarji hrvaške trgovske družbe Konzum so na skupščini odločili, da bodo delnice družbe umaknili z zagrebške borze. Od delničarjev, ki bodo tej odločitvi nasprotovali, nameravajo odkupiti delnice ob pravičnem nadomestilu. Konzum bo v prihodnje ponujal tudi poštne storitve.

Thinkstock
Konzum je lani ustvaril slabih 205 milijonov kun (27 milijonov evrov) dobička, skupščina pa je odločila, da bo del dobička oz. dobrih 136 milijonov kun (18 milijonov evrov) prerazporedila v zadržani dobiček, preostanek pa pustila za izplačilo dividend.

Pravično nadomestilo bodo izračunali na podlagi povprečne cene delnic na zagrebški borzi v zadnjih treh mesecih pred sklicem skupščine, če bo nižje od 148 kun (20 evrov), pa bo Konzum delničarjem izplačal 148 kun za vsako delnico oz. ceno, ki je bila veljavna v javni ponudbi Agrokorja.

Medtem se je vrednost Konzumove delnice na zagrebški borzi danes ustavila pri 125,50 kune (16,70 evra), kar je slabih 13 odstotkov manj kot v ponedeljek. To je eden največjih današnjih padcev na borzi v Zagrebu.

Večinski lastnik Konzuma je hrvaški koncern Agrokor, ki ima dobrih 81 odstotkov delnic največje hrvaške trgovske verige. Dobrih 11 odstotkov delnic pa je v lasti družbe Jamnica, ki je tudi del Agrokorja.

Delničarji so tudi sklenili, da bodo poslovanje Konzuma dopolnili tudi s poštnimi in kurirskimi storitvami.