Slovenija

Dars se kopa v dobičku

STA / A.M.
27. 8. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Družba za avtoceste v RS (Dars) je v prvem polletju letos ustvarila 5,5 milijona evrov čistega dobička, kar je 18 odstotkov več kot v enakem lanskem obdobju in trikrat več od načrtov.

Reuters
S poslovanjem so se danes seznanili tudi nadzorniki in izpostavili, da družba obvladuje stroške poslovanja in poslovanje ocenili kot uspešno.

Nadzorniki Darsa so se seznanili tudi z nujnimi spremembami cenovne politike na področju cestninjenja, ki jih je družba prejšnji mesec posredovala v obravnavno in soglasje pristojnim državnim organom. Če bi bili upoštevani predlogi družbe Darsa, bi cestninski prihodki mesečno narasli za približno pet milijonov evrov oz. v pol leta za okrog 30 milijonov evrov, poglavitni delež te vsote pa bi predstavljala ravno dodatna obremenitev ekološko najbolj spornih tujih tovornjakov in kombijev, ki prečkajo Slovenijo.

Navedena vsota sicer predstavlja na primer približno polovico pogodbene vrednosti gradbenih del v predoru Markovec oz. približno četrtino ocenjene investicijske vrednosti manjkajočega odseka podravske avtoceste med Draženci in Gruškovjem.

Celotni stroški poslovanja družbe so se v prvem polletju glede na isto obdobje lani zmanjšali za pet odstotkov, glede na načrtovane pa za desetino. Največje prihranke je uspelo družbi ustvariti pri doseženi nižji obrestni meri, saj se je strošek obresti zmanjšal za 33,5 odstotka. Družba je z aktivnim upravljanjem bančnih posojil uspela ustvariti več kot 12 milijonov evrov prihrankov, je Dars sporočil prek spletnih strani Ljubljanske borze.

Dars s 1. septembrom zaključuje reorganizacijo, ki prinaša nove prihranke na področju upravljanja. Pri tem so opravili pregled vseh sklenjenih pogodb z namenom nižanja stroškov poslovanja in prevzema čim več dela v lastni režiji.

"Kazalniki stroškov v primerjavi z drugimi avtocestnimi operaterji v okoliških državah kažejo, da je Dars stroškovno zelo učinkovit, saj ima najnižje stroške materiala, storitev in dela na tekoči kilometer avtocest," pravijo v Darsu.

Prihodki družbe so bili v prvih šestih mesecih letos enaki načrtovanim ter za odstotek nižji od doseženih prihodkov v prvem polletju lani. Prihodki od cestnin, ki predstavljajo večino prihodkov družbe Darsa, so bili v višini načrtovanih ter za odstotek nižji od realiziranih v prvih šestih mesecih lani.

Pri tem so bili prihodki od vinjet za štiri odstotke višji od načrtovanih ter za odstotek nad realiziranimi v prvem polletju lani. Prihodki od cestninjenja tovornega oz. nevinjetnega prometa so bili v prvih šestih mesecih letos tri odstotke nižji tako od načrtovanih kot tudi od realiziranih v enakem lanskem obdobju.