Slovenija

SDS zaradi mobinga nad ministra Jakliča

Črt Kaker
27. 8. 2013, 18.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V nedeljo zvečer je stranka SDS objavila na Twitterju, da si bo za mobing načelnika generalštaba in vojaškega duhovnika minister za obrambo Roman Jakič prislužil prvo interpelacijo v mandatu te vlade, ker je od načelnika generštaba zahteval poročilo o udeležbi predstavnika vojaškega vikariata na nedeljski spominski slovesnosti v Rovtah.

Nedeljske slovesnosti ob 70. obletnici domobranstva, 20. obletnici postavitve farne plošče ter Evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov v Rovtah se je po navedbi ministra Jakiča v uniformi Slovenske vojske udeležil tudi kaplan vojaškega vikariata Milan Pregelj. 

Minister Jakič je prek Twitterja in spletne strani ministrstva za obrambo javnosti sporočil, da ga preseneča udeležba uniformiranega pripadnika Slovenske vojske na slovesnosti v Rovtah. Na ministrstvu še pojasnjujejo, da je Jakič glede udeležbe uniformiranega predstavnika vojaškega vikariata na omenjeni slovesnosti dobil precej javnih vprašanj. Že v dneh pred zloglasno proslavo so se v javnosti pojavile polemike, ker naj bi prek slovesnostjo somaševal vojaški vikar Jože Plut. Nekateri so se tako spraševali, ali lahko Plut, ki je duhovnik in hkrati tudi javni uslužbenec, to sploh stori, v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB pa so v pismu ministru Jakiču zapisali tudi, da bi bilo Plutovo somaševanje popolnoma neprimerno, saj je plačan od države in zato predstavlja njeno čast in dostojanstvo, s svojo prisotnostjo pa da bi legitimiral proslavljanje slovenskega domobranstva. Plut je nato polemike pomiril, Jakiča pa očitno razveselil, ko je sporočil, da ga na dogodku zaradi drugih obveznosti sploh ne bo.

Mobing je ena najhujših in najresnejših oblik nasilja na delovnem mestu. Najpogosteje gre za psihično in fizično nasilje, vključuje lahko tudi verbalno in ekonomsko nasilje, včasih pa lahko mobing preraste tudi v spolno nadlegovanje na delovnem mestu. Mobing je v zadnjem času postal tudi pri nas 'zelo' priljubljen, kar je po svojem dobro, lahko pa tak lahkoten pristop, kot ga je v tem primeru uporabila stranka SDS, naredi veliko škode, predvsem resničnim žrtvam mobinga. Mobing je za žrtev zelo resna stvar, zato je treba tudi ta pojav jemati in obravnavati strokovno, kar bi pričakovali tudi od največje opozicijske stranke. Mobing ima za žrtev velikokrat hude psihične posledice. Najpogostejše so motnje spanja, želodčne težave depresija in izguba spomina. Vse to vodi v izgubo samospoštovanja in zaupanja do soljudi, zato žrtve večkrat potrebujejo tudi strokovno pomoč.

Trpinčenje na delovnem mestu ureja tudi Slovenski zakon o delovnih razmerjih, ki podaja naslednjo uradno definicijo: »Trpinčenje je vsako ponavljajoče se ali sistematično, graje vredno ali očitno negativno in žaljivo ravnanje ali vedenje, usmerjeno proti posameznim delavcem na delovnem mestu ali v zvezi z delom.« Slovenska zakonodaja nudi v tej sferi dobro podlago za zaščito delavcev pred mobingom. Bi jo pa bilo dobro dopolniti tudi z denarno kaznijo za povzročitelja mobinga, ne samo za delodajalca kot institucijo. Ob tem je treba dodati, da ima vsak posameznik pravico, da prosti čas izrabi, kakor mu ugaja, ko se pa nekdo v uradni obleki nekega državnega organa pojavi na taki proslavi, kot je bila nedeljska v Rovtah, se mora zavedati, da se lahko del javnosti negativno odzove na to.