Slovenija

Sivi trg tudi pri vinu

STA / A.M.
27. 8. 2013, 16.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenski vinogradniki bodo letos natrgali 27.000 do 28.000 ton grozdja, kar je sedem odstotkov manj kot lani. Kakovost naj bi bila dobra, a zadnji čas je, da se lotimo sivega trga, kje se proda okoli 60 milijonov litrov vina, je danes na novinarski konferenci na sejmu Agra povedal direktor Vinske družbe Slovenije Dušan Brejc.

Thinkstock

Letos bo pri vseh družbenikih Vinske družbe natrganih 2000 ton grozdja manj, kar pomeni, da bomo spet priča zaporedju treh let, ko trgatev vsaj v količinskem smislu ni običajna.

"Pri kakovosti ne pričakujemo težav, saj bodo tisti, ki znajo in imajo ustrezno tehnologijo, zmogli težave zaradi suše, toče in sorodnih ujm nadgraditi tako, da - kot kaže letnik 2012 - medalj tudi letos ne bo manjkalo," je dejal Brejc.

Sicer pa je panoga po Brejčevih besedah trenutno na najnižji možni točki, "saj od 80 milijonov litrov, kolikor vina imamo vsako leto ob običajni letini, Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja v letu 2013 beleži skupaj 23 milijonov litrov prijavljene prodaje, kar pomeni da je tako rekoč 60 milijonov litrov še vedno neevidentiranih".

To pa je minister resno vzel. Sprememba vinskega zakona, ki se pripravlja za september, bo končno posegla tudi na to področje in morda je to ena od osnovnih zahtev, ki jih moramo v Sloveniji urediti, torej priti do verodostojnih podatkov, do realne bilance vina v Sloveniji, je poudaril Brejc.

Izvoz je lani znašal 4,7 milijona litrov in je bil za 800.000 litrov manjši od povprečja zadnjih let. Več kot 70 odstotkov vin prodamo v države izven EU, pri čemer prevladujejo bela vina, slovenska vina pa so znova na voljo na trgih Velike Britanije in Nizozemske.

Vinska družba kot poslovna skupnost za vinogradništvo in vinarstvo zajema 25 družbenikov in vse glavne kleti v Sloveniji ter predstavlja 80 odstotkov vsega slovenskega vinskega izvoza, približno polovico evidentirane prodaje vina na slovenskem trgu in ohranja interdisciplinarnost, saj se ukvarja se s panogo kot celoto in jo zanima celotno področje od stroke do prodaje.