Slovenija

Mercator s 15 milijoni evrov izgube

STA / A.M.
28. 8. 2013, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Skupina Mercator je v prvem polletju ustvarila nekaj manj kot 1,4 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 3,3 odstotka manj kot v enakem obdobju lani. Ob pomembnem zmanjšanju stroškov, ki se bo še nadaljevalo, se je čista izguba zmanjšala za petino in je znašala 15,1 milijona evrov.

Mediaspeed
Toni Balažic
Zmanjšanje prihodkov v Mercatorju pojasnjujejo z zaostrenimi gospodarskimi razmerami in strukturnimi spremembami nakupnih navad potrošnikov zaradi padca kupne moči.

Padec prodaje je mogoče pojasniti tudi z izstopom z bolgarskega in albanskega trga konec lanskega oz. sredi tega leta ter delnim zapiranjem poslovnih enot, je uprava Mercatorja sporočila prek spletnih strani Ljubljanske borze. Podrobnosti o poslovanju v prvi polovici leta bo predsednik uprave Toni Balažič predstavil v sredo na novinarski konferenci.

V Sloveniji se je prodaja v tem času zmanjšala za 3,8 odstotka, padec je Mercator utrpel tudi na Hrvaškem, medtem ko se je prodaja v Srbiji za 4,2 odstotka povečala.

Dobiček iz poslovanja se je v prvem polletju prepolovil in je znašal 11,3 milijona evrov. Kljub tolikšnemu znižanju pa ta rezultat predstavlja zdravo poslovanje Mercatorjeve osrednje dejavnosti, trgovine na drobno z izdelki vsakdanje potrošnje, pravi uprava.

Za naložbe je Mercator v prvem polletju namenil 10,2 milijona evrov oz. 73 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Skupina Mercator je uspela od konca lanskega decembra zmanjšati neto dolg za 17,6 milijona evrov in ta zdaj znaša 990 milijonov evrov.

V Mercatorju napovedujejo, da bodo nadaljevali s strategijo intenzivnejšega prilagajanja trženjskih aktivnosti potrebam in željam kupcev. Tako bodo jeseni v Sloveniji odprli prve prenovljene trgovine po novem konceptu Mercator Sosed. Nadaljevali bodo s konkurenčnostjo ponudbe priznanih blagovnih znamk in izdelkov lastne trgovske znamke, ter s ponudbo kakovostnih in svežih lokalnih proizvodov pod okriljem projekta Iz domačih krajev.