Svet

Ker so jih operaterji ignorirali, so postavili svoje omrežje

R.S.
28. 8. 2013, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V mehiškem kraju Villa Talea de Castro, ki leži v bujnem gozdu, prebiva 2500 ljudi. Za velike mehiške operaterje, kot je America Movil, ta skupnost ni predstavljala donosnega trga.

Vasica je tako namestila svoje omrežje s pomočjo Rhizomatice, neprofitne organizacije, v kateri delujejo strokovnjaki iz Evrope, Mehike in ZDA. Njihov cilj je povečanje dostopa do mobilnih telekomunikacij v skupnostih, ki nimajo cenovno dostopnih storitev.

Letos so tako v vasi na vrhu strehe postavili anteno, namestili radio in računalniško opremo in ustvarili lastni mikroponudnik, imenovan Red Celular de Talea (RCT).

Storitev v vasici tako stane 15 pesov ali 0,90 evra na mesec in je s tem kar 13-krat cenejša od ponudnika v Ciudad de Mexicu. Klici v ZDA, kamor so se mnogi avtohtoni prebivalci izselili, stanejo nekaj centov na minuto.

Po navedbah lokalnega uradnika Alejandra Lopeza naj bi se vas pred tem že dogovarjala za omrežje z velikimi telekomunikacijskimi podjetji, vendar so od njih zahtevali 10.000 uporabnikov, izdelavo poti za postavitev antene in daljnovod.