Slovenija

PS Mišiča ne bo izključila iz stranke

STA / S.R.
28. 8. 2013, 14.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Čeprav je Gašpar Gašpar Mišič član PS, pri njegovem kadrovanju v Luki Koper stranka ni sodelovala in ga tudi ni mogla preprečiti, je po seji poslanske skupine PS poudaril njen vodja Jani Möderndorfer. Poslanci PS ne podpirajo kandidiranja in neposrednega prehajanja državnih funkcionarjev s političnih funkcij na vodilna mesta v državnih podjetjih.

Mediaspeed

Kot je po današnji izredni seji poslanske skupine PS dejal Möderndorfer, danes niso in tudi ne bodo razpravljali o izključitvi Gašparja Mišiča iz stranke. Po njegovih besedah namreč o posameznih članih lahko razpravlja le stranka oziroma njeno vodstvo in ne poslanci. Opozoril je še, da Gašpar Mišič tako ali tako ni več funkcionar in tudi ne opravlja nobene politične funkcije, temveč je zgolj še član PS.

Po Möderndorferjevih besedah so sicer poslanci PS danes sprejeli tri sklepe.

Poslanska skupina PS tako ne podpira kandidiranja in neposrednega prehajanja državnih funkcionarjev, vključno z Gašparjem Mišičem, s političnih funkcij na vodilna mesta v podjetjih v državni lasti.

Prav tako poslanci PS zavračajo "več let trajajočo prakso nestrokovnega političnega kadrovanja" v podjetja v državni lasti, vključno s primeri, ki so se zgodili v času sedanje koalicije.

Ob tem poslanska skupina PS izraža še popolno podporo predsednici vlade in vodji PS Alenki Bratušek, da v okviru svojih pooblastil izpelje vse potrebne ukrepe za vzpostavitev odgovornega in preglednega korporativnega upravljanja v podjetjih v državni lasti.

Skupščino v Slovenski odškodninski družbi (Sod), ki do oblikovanja državnega holdinga upravlja s kapitalskimi naložbami države, po Möderndorferjevih navedbah predstavlja vlada, zato je ta edina, ki lahko "potegne določene odločitve".

"Čas bo prinesel svoje. Za nas je pomemben sklep, da ima predsednica vlade polna pooblastila, da ustvari vse pogoje za to, da bomo vsi davkoplačevalci prepričani, da tisti, ki upravljajo z državnim premoženjem, to počnejo vestno, strokovno in z enim samim ciljem: da so ta podjetja tudi uspešna in delujejo pozitivno," je povedal.

Hkrati Möderndorfer meni, da je tudi primer Gašparja Mišiča pokazal, da je treba pospešiti oblikovanje Slovenskega državnega holdinga (SDH). Prepričan je, da bo verjetno že konec septembra vložena novela zakona o SDH, s čimer bodo pozneje ustvarjeni "vsi pogoji, da pridemo do neke skupne družbe, ki bo upravljala s celotnim državnim premoženjem".

Sod naj bi sicer po neuradnih informacijah časnika Delo že danes zahteval sklic izredne skupščine Luke Koper. Na Sodu informacije zaenkrat ne komentirajo, po informacijah časnika pa naj bi Sod predlagal zamenjavo vseh nadzornikov Luke koper in statuta Luke Koper.

Vodja poslancev PS se je dotaknil še za jesen napovedanega kongresa stranke. Na vprašanje, kakšno je vzdušje in kakšna so razmerja sil v stranki, je odgovoril le, da ta hip kongres s korporativnim upravljanjem z državnim premoženjem nima nobene povezave. Dodal je, da datum kongresa sicer še ni znan, saj bo o tem odločal izvršni odbor stranke, je pa zagotovo, da ga septembra še ne bo.

Poslanci in vodstvo PS so sicer danes razpravljali o aktualnem političnem dogajanju in razmerah v državi, ena osrednjih tem pa je bila ponedeljkovo imenovanje Gašparja Mišiča, nekdanjega poslanca PS in donedavnega državnega sekretarja v kabinetu premierke, za predsednika uprave Luke Koper.

Sestanka se je udeležila tudi premierka in vodja PS Alenka Bratušek, ki pa izjav ne pred in ne po seji ni dajala.