Svet

Pri 14 letih ima telo 110-letnika

S.R.
28. 8. 2013, 15.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najstnik z izjemno redko genetsko boleznijo se stara desetkrat hitreje kot običajni ljudje. Kljub temu, da je zaradi iste genetske bolezni umrlo že njegovih pet bratov in sester, pogumni najstnik še vedno upa na čudežno zdravilo.

Huffington Post

Ali Hussain Khan iz regije Biharn v Indiji je star le 14 let, a zaradi redke bolezni imenovane progerija je njegovo telo takšno kot pri 110-letniku. A Ali se še ni vda v usodo in upam, da se bo v kratkem našlo zdravilo za njegovo bolezen, saj bi ''zelo rad živel''. Sam se smrti sicer ne boji, se jo pa zato njegova starša, ki sta že toliko pretrpela.

Razlog za genetsko bolezen je sicer na dlani. Njegova starša sta bratranec in sestrična. Skupaj imata osem otrok. Štirje izmed njih so zaradi progerije umrli v starosti med 12 in 24 let, peti otrok, ki naj bi prav tako imel progerijo, pa je umrl kmalu po rojstvu. Dve njuni hčeri bolezni nimata.

 

Na svetu je sicer zabeleženih samo okoli 80 primerov progerije. Otroci s to boleznijo ob rojstvu sicer izgledajo zdravi, a se prvi znaki prehitrega staranja začno kazati že pri starosti med 18 in 24 meseci. Zanimivo je tudi, da so si otroci s progerijo, ne glede na raso med seboj izjemno podobni. Med simptome progerije sicer spadajo še upočasnjena ali ustavljena rast, izguba las in dlak, postara koža, otrdelost sklepov, izpahi kolkov, srčne bolezni in kap. Progerija je na žalost smrtna. Najstarejši človek s to boleznijo, Leon Botha iz Južne Afrike je umrl leta 2011, v starosti 26 let.

Huffington Post