Svet

Sporne posle premiera preiskujejo tudi na Irskem?

STA / S.R.
18. 6. 2013, 15.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Irski pravosodni organi so po poročanju časnika Irish Sun začeli preiskavo proti nekdanjemu italijanskemu premier Silviu Berlusconiju, ki ga sumijo pranja denarja in davčnih utaj.

Reuters

Irsko pravosodje je pri italijanskih oblasteh zahtevalo informacije o transakcijah v vrednosti 500 milijonov evrov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Domnevno sporni posli se po poročanju časnika nanašajo na leta od 2005 do 2007. Preiskava na Irskem je stekla na podlagi informacij italijanskih pravosodnih oblasti.

Irski bančni računi so preiskovalcem v oči padli že v okviru postopka pridobivanja televizijskih pravic s strani Berlusconijeve medijske skupine Mediaset. V tem postopku je bil Berlusconi maja na drugi stopnji obsojen na dve leti zapora in petletno prepoved opravljanja javne službe.

Berlusconijev odvetnik Nicolo Ghedini je sicer poročanje časnika o preiskavah proti Berlusconiju na Irskem zanikal. Berlusconi je v Italiji pred sodiščem tudi v t. i. procesu Ruby, kjer mu očitajo spolne odnose z mladoletno prostitutko in zlorabo položaja. Sodba naj bi bila znana prihodnji ponedeljek.