Svet

Pred avgustom se ne bodo pogovarjali

STA / S.R.
18. 6. 2013, 14.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Iran je izključil možnost nadaljevanja pogovorov o svojem jedrskemu programu s svetovnimi silami pred nastopom nove vlade v avgustu, so danes sporočili z iranskega zunanjega ministrstva.

Reuters
Rohani se bogatenju urana ne bo odpovedal.

Medtem je Rusija izrazila prepričanje, da je po izvolitvi novega iranskega predsednika čas za omilitev sankcij proti Iranu. Novi iranski predsednik Hasan Rohani, ki bo položaj od njegovega mednarodno spornega predhodnika Mahmuda Ahmadinedžada prevzel avgusta, je na svoji prvi uradni novinarski konferenci v ponedeljek napovedal večjo transparentnost pri jedrskem sporu Irana z mednarodnimi silami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

A ob tem je Rohani poudaril, da bo Iran nadaljeval z bogatenjem urana. Je pa dodal, da si želi intenzivirati pogovore s petimi stalnimi članicami Varnostnega sveta Združenih narodov - Rusijo, ZDA, Veliko Britanijo, Francijo in Kitajsko - ter Nemčijo. Zadnji pogovori s šesterico so se maja končali brez napredka.

Trenutno tudi še ni uradnega datuma za nove pogovore Irana z Mednarodno agencijo za jedrsko energijo (IAEA), je dejal predstavnik iranskega zunanjega ministrstva Abas Arakči. Če bi IAEA takšno srečanje zahtevala, je Iran te pogovore pripravljen izvesti tudi pred nastopom Rohanija, je še dodal Arakči.

Rusija je prepričana, da je prišel čas za razmislek o sankcijah proti Iranu, potem ko je bil na predsedniških volitvah izvoljen Rohani.

"Izogniti se je treba zaostrovanju sankcijskega pritiska na Teheran. Potrebno je razmišljati o omilitvi sankcij, ki bi jo Iran občutil," je za kuvajtsko tiskovno agencijo Kuna povedal ruski zunanji minister Sergej Lavrov.