Svet

Kdo bo nasledil premierja?

STA / S.R.
18. 6. 2013, 14.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Po odstopu češkega premiera Petra Nečasa zaradi korupcijskega škandala se je že pričel boj za njegovo nasledstvo.

Reuters
Čehi iščejo naslednika Petra Nečasa.

Kot glavni kandidat za položaj premiera velja trenutni minister za industrijo Martin Kuba, a ima koalicijska stranka TOP09 pri tem zadržke. Med kandidati je tudi prometni minister Zbynek Stanjura. Nečas je v ponedeljek uradno odstopil zaradi korupcijskega škandala, v katerega je bila vpletena njegova tesna sodelavka, vodja njegovega urada Jana Nagyova, ki ji očitajo, da je za osebne interese uporabila vojaško obveščevalno službo za nezakonito zasledovanje Nečasove soproge.

Iskanje rešitev za nastalo politično krizo pa že poteka. Vladne stranke že iščejo novega premiera, opozicija pa poziva k predčasnim volitvam. Češki predsednik Miloš Zeman pa je dejal, da ni naklonjen predčasnim volitvam. Zeman, ki se po ustavi lahko sedaj odloči za novo vlado ali sklic predčasnih volitev, še ni povedal, kaj namerava storiti. Češki predsednik je predstavnike vseh političnih strank povabil na pogovore, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Če bo predsednik države Zeman sprejel novega premiera glavne koalicijske Demokratske državljanske stranke (ODS), bi nova vlada lahko ostala do maja pod pogojem, da bi v parlamentu dobila zaupnico navadne večine. To bi za sedanjo vladno koalicijo lahko bil problem, saj od lani nima več večine.