Slovenija

Socialno ogroženih vse več, denarja pa manj

Sašo Avramovič
18. 6. 2013, 15.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V krizi so se mnogi znašli v revščini in težkih razmerah. Prav je, da se socialno ogroženim pomaga, česar se zavedajo tudi pravniki.

Thinkstock
Brezplačna pravna pomoč za socialno ogrožene.

Trenutno je v Sloveniji 273.000 revnih, še 112.000 ljudi pa je socialno izključenih. Ljudem, ki so se znašli v socialni stiski, je treba priskočiti na pomoč na vse mogoče načine, zato so že pred leti začeli nuditi brezplačno pravno pomoč (BPP).

Po teoriji je do slednje upravičena oseba, ki glede na finančni položaj in finančni položaj svoje družine brez škode za svoje socialno stanje in socialno stanje družine ne more plačati stroškov sodnega postopka oz. stroškov nudenja pravne pomoči. Socialno stanje prosilca in njegove družine zaradi omenjenih stroškov je ogroženo, če mesečni dohodek prosilca (lastni dohodek) oz. mesečni povprečni dohodek na družinskega člana (lastni dohodek družine) ne presega dvakratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka, določenega z Zakonom o socialnem varstvu. Oseba, ki je torej upravičena do BPP-ja, jo lahko koristi za celotno ali delno pokritje stroškov za pravno pomoč in oprostitev plačila stroškov sodnega postopka. BPP izvajajo na okrožnih, delovnih (in socialnem) sodiščih ter na upravnem sodišču, za takšno obliko pomoči pa je treba vložiti prošnjo za dodelitev BPP-ja praviloma na okrožnem sodišču, pristojnem za prosilca, glede na naslov stalnega bivališča, in sicer pisno na obrazcu, ki se ga dobi pri strokovnih službah za BPP in v knjigarnah.