Svet

Tudi na hrvaškem so Patrie kupovali 'transparentno'

Robert Marin
17. 6. 2013, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kaže, da se bodo z afero Patria kmalu intenzivno ukvarjali tudi naši južni sosedje. Izsledke finske preiskave v zvezi z domnevnim podkupovanjem na Hrvaškem naj bi v enem mesecu prejel Uskok, kjer bodo odločali o nadaljnjih postopkih.

Reuters, Patria.fi
Se tudi Hrvaški obeta afera Patria?

Finski nacionalni preiskovalni urad (NBI) zaključuje preiskavo domnevno korupcijskih poslov v zvezis prodajo oklepnikov Patrie Hrvaški. Preiskovalci so pod drobnogled vzeli dogajanje pred podpisom pogodbe o nakupu 84 oklepnikov za 112 milijonov evrov med Patrio in hrvaškim obrambnim ministrstvom leta 2007. Po pisanju finskega časnika Turun Sanomat so dajanja podkupnin osumljeništirje nekdanji zaposleni v Patrii, znani tudi iz afere v Sloveniji.

Kot je znano, se je zgodba s prodajo finskih oklepnikov Sloveniji na prvi stopnji končala z obsodbamiobtoženih pred dunajskim in ljubljanskim sodiščem, na Finskem pa se bo glavna obravnava pričela jeseni. Kot kaže, se bodo z afero Patria kmalu intenzivno ukvarjali tudi naši južni sosedje. Konec preteklega tedna je namreč Večernji list poročal, da bo izsledke finske preiskave o domnevnempodkupovanju Patrie na Hrvaškem v roku enega meseca prejel hrvaški urad za boj proti korupciji (Uskok), kjer bodo odločali o nadaljnih postopkih.

Večernji list se sklicuje na vire blizu finskim preiskovalcem, v zvezi s prejemanjem podkupnin pa omenja takratnega predsednika države Stipeta Mesića, njegovega svetovalca Vlatka Cvirtilo, takratnega obrambnega ministra Berislava Rončevića, upokojenega generala Vladimirja Zagorca, tehničnega svetovalca Patrie na Hrvaškem Radomirja Panjevića, nekdanjega premierja pod Tuđmanovo vladavino Franja Gregurića in direktorja podjetja Đuro Đakovič iz Slavonskega Broda Bartola Jerkovića.

Se bo po nekdanjem hrvaškem premierju Ivu Sanaderju zaradi korupcije moral na sodišču zagovarjatiše nekdanji predsednik republike Stipe Mesić?

Nekatera imena so v javnosti krožila že dolgo, vlogo nekdanjega predsednika Mesića, nekdanjegapremierja Gregurića in generala Zagorca v poslu pa sta raziskovalna novinarja Matej Šurc in Blaž Zgagarazkrila aprila lani, ko je izšel zadnji del trilogije V imenu države z naslovom Prikrivanje.

Le nekaj dni pred izidom sklepnega dela trilogije Šurca in Zgage, ko so hrvaški kriminalisti obiskali urad predsednika države na Pantovčaku v Zagrebu, je Jutranji list poročal, da naj bi Patria podkupovanju hrvaškega političnega vrha namenila 1,5 milijona evrov.

Po pisanju zagrebškega časnika sta kot posrednika nastopala slovenski javnosti dobro znana Wolfgang Riedl in Walter Wolf, ki naj bi si zauspešno sklenjen posel finskega podjetja s hrvaškim obrambnim ministrstvom razdelila dobrih 10 milijonov evrov. Kot je znano, je bil Riedl pred dunajskim sodiščem nepravnomočno obsojen na tri leta zapora zaradi podkupovanja v Sloveniji, Wolf pa je pred slovenskimi in avstrijskimi pravosodnimi organi pobegnil v Kanado.

Spomnimo. Hrvaški mediji so lani spomladi poročali, da so kriminalisti na Pantovčaku preverjali evidenco obiskov v času, ko je bil predsednik Mesić, češ da je Riedl pod pritiskom postopkov v Avstiji razkril, da se je sestajal tudi s hrvaškim predsednikom ter komu vse je delil umazane cekine. Epiloga pompozne preiskave predsednikovega urada pozneje v hrvaških medijih ni bilo zaslediti, so pa na obrambnem ministrstvu že večkrat zatrdili, da je bil posel s Patrio povsem transparenten in da se domnevno izigrana konkurenca iz avstrijske Styrie ni pritožila na postopke razpisa in končne odločitve. Tudi Mesić s sodelavci trdi, da je bil posel tako rekoč brezmadežen. Bomo videli.

Reuters, Patria.fi
Nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić.
Reuters, Patria.fi