Slovenija

Osrednjo Slovenijo stresel potres

S.R.
16. 6. 2013, 22.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Osrednjo slovenijo je ob 22.05 prizadel potres. Po prvih podatkih je imel magnitudo 4.1, epicenter pa naj bi bil 38 kilometrov jugovzhodno od Ljubljane, v bližini Ribnice.

Earthquakereport
Epicenter potresa naj bi bil v bližini Žužemberka.

Epicenter naj bi bil po prvih podatkih v bližini Žužemberka (oziroma štiri kilometre zahodno), globina potresa pa naj bi bila en kilometer. Čutili pa naj bi ga tudi v Domžalah in na Gorenjskem.

Novi podatki kažejo na magnitudo potresa 3.5, so sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo pri Agenciji RS za okolje (Arso).

Omenjenemu potresu je ob 22.08 sledil še en šibkejši sunek, katerega magnituda je bila po prvotni oceni samodejne analize zadnjih potresov, ki jo vodijo na Arso, 1.1.

Kot je še razvidno iz Arsove samodejne analize, je prvi potres zaznalo 35 potresnih opazovalnic po Sloveniji, drugega pa osem opazovalnic.

Na Arso ocenjujejo, da intenziteta prvega potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla V. stopnje po evropski potresni lestvici.

Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci širšega območja Dolenjske, v Ljubljani pa so ga čutili prebivalci višjih stavb.