Je že res, da ima kar nekaj dežel iz latinske Amerike težave s tolpami, drogami in nasiljem, a Honduras (ki sicer leži v Srednji Ameriki) je letos prevzel naziv najbolj nevarne države na svetu. Gre za državo, ki je slabih šestkrat večja od Slovenije (dobrih 112.000 kvadratnih kilometrov) in ima nekaj čez osem milijonov prebivalcev (torej za dobre štiri Slovenije).

Kot je za pričakovati, so za veliko večino umorov krive droge in tolpe, ki se borijo za čim večji 'tržni delež'. Še večji problem pa je v tem, da so se tolpe v želji po kar se da popolnem nadzoru tako temeljito infiltrirale v državne organe in policijske oddelke. Tako celo državnega šefa policije sumijo umorov.

4
NPR
Moški, ki so ga napadle tolpe.

Najbolj nasilno mesto je San Pedro Sula, kjer so v lanskem letu ubili več kot 1200 ljudi. Najhuje je na obrobju mesta, kjer je vožnja varna le v zgodnjih jutranjih urah, ko tolpe še spijo. Novinarji portala NPR, ki so se odpravili v to nemirno mesto so pri med vožnjo morali celo spustiti zatemnjena okna. Razlog? Če jih člani tolp ne bi videli, bi jih imeli za še bolj sumljive.

Tolpe pobijajo in ustrahujejo ljudi, tudi s policijsko pomočjo.

Tolpe pobijajo ljudi in ustrahujejo ljudi, tudi s policijsko pomočjo. V družini Osegura so tako ostali le mater Angela, njena sestra, ostareli oče in stric. Vsi ostali moški so morali pobegniti v Mehiko. Vse se je začelo, ko so člani tolpe ubili Angelinega nečaka in njegovo dekle, staro le 17 let. Nek član tolpe je bil ljubosumen in je ubil oba. Zločin so prijavili, a je za to izvedela tolpa, zato so morali moški pobegniti. V nasprotnem primeru bi pobili celo družino.

3
NPR
Zapori so polni pripadnikov tolp.

V Hondurasu skoraj ni oddelka, kamor se tolpe še ne bi infiltrirale. Med najhujšimi pa sta tolpi Mara Salvatrucha in 18th Street gang. Omenjeni tolpi sta celo tako drzni, da sta v času obiska novinarjev v državi priredili tiskovni konferenci. Res pa je, da sta obe tolpi napovedali premirje.
Svoje seveda doda popolnoma skorumpirana in praktično nesposobna vlada, ki ne more zagotoviti niti osnovnih človekovih pravic. Kako zelo neučinkovit je denimo pravosodni sistem lepo pokaže že dejstvo, da se le dva odstotka vseh zločinov končata z obsodbo. ZDA sicer financira posebne policijske enote, ki pa naj bi jih skrbno preverjali, da med njihovimi pripadniki ni članov tolp. A vse skupaj le malo pomaga.
1
NPR
Ženska joče nad ubitim sorodnikom. Običajen pojav za Honduras.

Nerazvita obala regija je raj za mamilarske kartele, tako da danes 42 odstotkov vsega heroina namenjenega v ZDA ter 90 odstotkov vsega heroina na takšen ali drugačen način prečka Honduras, ali pa od tam izvira.

2
NPR
Novinarska konferenca tolpe.

Kljub nasilju in nesposobni in skorumpirani vladi gospodarstvo še vedno raste – za okoli tri odstotke na leto. Za to je najbolj zaslužno kmetijstvo, denar pa prinašajo tudi tuje tovarne. Trenutno ima vlada še denar, da plačuje za ceste in mostove in na ta način vsaj začasno ustvarja delovna mesta. A vse to je bolj kot ne kampanja pred predsedniškimi volitvami.

Kako se bo vse skupaj nadaljevalo bo pokazal čas, jasno pa je, da Honduras nikakor ni kraj, ki bi ga med dopustom želeli obiskati.