Svet

Tu bodo zgradili najmočnejši laser na svetu

STA / S.R.
15. 6. 2013, 11.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

EU in Romunija sta položili temeljni kamen za raziskovalno središče, v katerem se bo nahajal najmočnejši laser na svetu. V državi bo tako zrasel panevropski laboratorij, ki bo gostil številne znanstvene discipline in znanstvenike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters
V Romuniji bodo zgradili najmočnejši laser na svetu.

Gre za enega od stebrov projekta Extreme Light Infrastructure, v okviru katerega bosta podobne laserje dobili tudi Češka in Madžarska. V Romuniji se bo nahajal laboratorij, osredotočen na jedrsko fiziko.

"Ta projekt je izjemnega pomena ne le za Romunijo, pač pa tudi za celotno Evropo," je na novinarski konferenci v Romuniji poudaril evropski komisar za regionalno politiko Johannes Hahn. "To najsodobnejšo tehnologijo bodo uporabljali raziskovalci iz vsega sveta," je dodal.

Eli-NP je doslej najpomembnejši raziskovalni projekt v Romuniji. Po oceni Hahna bo projekt "beg možganov" spremenil v "kroženje možganov" v regiji. EU je za laboratorij v Romuniji zagotovila 150 milijonov evrov.

V celotnem programu, vrednem več kot 700 milijonov evrov, sodeluje kakih 40 akademskih in raziskovalnih inštitucij iz 13 evropskih držav.