Svet

Iran čakajo velike spremembe?

STA / S.R.
15. 6. 2013, 08.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Prvi izidi petkovih predsedniških volitev v Iranu kažejo, da je kandidat reformistov, nekdanji glavni jedrski pogajalec Hasan Rohani dobil okoli 50 odstotkov glasov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters
Bo v Iranu zmagal edini reformistični kandidat?

Kot je sporočilo iransko notranje ministrstvo, je Rohani, potem ko so prešteli glasovnice z 18 odstotkov volišč, dobil 52 odstotkov podpore.

Za sedanjega vodjo jedrskih pogajalcev Saeda Džalilija je glasovalo 13 odstotkov volivcev, za predstavnika konservativnega tabora, teheranskega župana Mohameda Bakerja Galibafa, pa le deset odstotkov.

Podatkov o volilni udeležbi še ni, je pa bila precej velika in so zaradi tega tudi podaljšali čas odprtja volišč.

Dobrih 50 milijonov iranskih volivcev je volilo naslednika Mahmuda Ahmadinedžada na predsedniškem položaju. Ahmadinedžad se po dveh štiriletnih mandatih poslavlja s položaja, saj zaradi ustavnih omejitev ne more kandidirati še enkrat.

Rohani velja za zmernega kandidata s podporo reformistov. Z zahodnimi vladami želi skleniti dogovor glede iranskega jedrskega programa, ker želi, kot pojasnjuje, državo potegniti iz mednarodne izolacije.

Za zmago v prvem krogu je potrebnih 50 odstotkov glasov, v nasprotnem primeru pa se bosta kandidata z največ podpore pomerila v drugem krogu 21. junija.