Slovenija

Na obali so še kako veseli lepšega vremena

STA / S.R.
15. 6. 2013, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Slovenski Istri po muhastem vremenu v začetku meteorološkega poletja v prihodnjih tednih pričakujejo zasedenost turističnih kapacitet, ki bo primerljiva z lansko.

Thinkstock
Obala se veseli lepega vremena.

Na Bovškem si po slabših spomladanskih mesecih obetajo nekoliko boljšo poletno sezono, medtem ko so na Gorenjskem malo bolj previdni. V turistično najbolj razviti občini Slovenske Istre, Piranu, je zasedenost hotelov po podatkih Turističnega združenja Portorož trenutno okoli 50-odstotna, minuli konec tedna pa je bila 75-odstotna. Tako so 8. in 9. junija zabeležili skupno 7400 hotelskih nočitev, kar je tri odstotke več kot v enakem lanskem obdobju. Ob tem so 77 odstotkov vseh nočitev ustvarili tujci.

Med prvim in 12. junijem so v občini Piran sicer zabeležili skupno 38.703 hotelske nočitve, kar je devet odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, vendar turistični delavci predvidevajo, da se bo stanje s toplejšim vremenom in koncem šolskega leta izboljšalo in da bo poletna sezona podobna lanski.

Obiskovalci Pirana bodo že danes lahko obiskali prireditve v okviru poletne muzejske noči, v prihodnjem tednu pa v turističnem združenju izpostavljajo še Festival plesa in v začetku julija teniški challenger turnir Slovenia Open.

V Izoli so minuli konec tedna, točneje v petek in soboto, zabeležili 1966 nočitev, od tega so 1172 nočitev ustvarili domači gosti, številke pa kažejo celo na rahel porast obiska v primerjavi z enakim obdobjem lani. Tudi do konca meseca v Turistično informacijskem centru Izola pričakujejo, da bo zasedenost turističnih zmogljivosti na podobni ravni kot lani.

Izola bo sicer zadnji konec tedna v juniju v znamenju tradicionalnega Praznika oljk, vina in rib, vsako soboto do septembra pa pripravljajo tudi tržnico domačih pridelkov "Ruba z moje njive", mesečne akcije "zjutraj v morju, opoldne na krožniku" in vsak prvi torek v mesecu še kulinarične večere "Pozabljeni okusi Istre".

Z nekaj odstotki višjo zasedenostjo kapacitet v primerjavi z lanskim letom se lahko pohvalijo tudi v Kopru, kjer je trenutna zasedenost okoli 70-odstotna. Po podatkih tamkajšnjega turistično informacijskega centra pa se bo ta trend nadaljeval vse do konca meseca. Med obiskovalci Kopra sicer prevladujejo domači gosti, med tujimi pa Italijani, Nemci in Avstrijci.

Že danes bo Koper gostil četrti Triatlon za pokal Istre in prireditev Renesansa v Kopru, na svoj račun pa bodo ob nastopu plesne šole Soy Cubano prišli tudi ljubitelji latinskoameriških plesov. V nedeljo bo v mestnem središču potekala tudi tradicionalna prireditev ob bližnjem godu koprskega zavetnika Sv. Nazarija.

Izjemno velik upad turistov so v spomladanskih mesecih zabeležili na Bovškem. K temu je največ prispevala okvara gondolske žičnice in s tem prekinjena povezava s smučiščem na Kaninu. Namesto nekoliko bolj polne blagajne so imeli turistični ponudniki tako kljub s snegom bogati zimi še večjo izgubo. Več odpovedi so imeli v spomladanskih mesecih tudi zaradi slabega vremena, najbolj pa je padlo število domačih obiskovalcev.

Turistični ponudniki na Bovškem si zato obetajo nekoliko boljšo poletno sezono, vendar se bo tudi tu poznalo, da gondolska žičnica na Kanin ne obratuje več, je za STA povedal vodja TIC Bovec David Štulc. Zato bodo turistični delavci dali večji poudarek adrenalinskim športom in pohodništvu.

S turističnim obiskom so sicer bolj zadovoljni na Goriškem. "Nova Gorica postaja zelo prepoznavna, kar se pozna tudi pri številu turistov," je za STA povedala vodja TIC Nova Gorica Dejana Baša. Goriško obiskujejo zaradi adrenalinskih športov, spoznavanja naravne in kulturne dediščine, v zadnjem času pa tudi zaradi enogastronomske in kulinarične ponudbe.

Na Goriško vabijo tudi številne prireditve - v teh dneh poteka na reki Soči v Solkanu svetovno prvenstvo v kajaku in kanuju v spustu na divjih vodah.

Na Goriško še vedno prihaja največ turistov iz Italije, sledijo jim gosti iz nemško govorečih držav, več je tudi obiskovalcev iz azijskih držav. Številne Francoze pripelje v Novo Gorico obisk grobnice Burbonov na Kostanjevici nad Novo Gorico, ki si jo je lani ogledalo več kot 10.500 obiskovalcev.

"Tudi v TIC Nova Gorica beležimo nenehen porast obiskovalcev, zato lahko trdim, da število obiskovalcev kljub krizi vztrajno narašča," je še povedala Dejana Baša.

Deževno in mrzlo vreme, ki je zaznamovalo letošnjo pomlad, je aprila in maja botrovalo slabemu izplenu bohinjskih turističnih delavcev, ki so zabeležili od 10 do 15 odstotkov manj nočitev kot v enakem obdobju lani. V Bohinju, posebej na Voglu, je bil sneg vse do sredine maja.

Kljub oblici snega pa je bila tudi zimska sezona zaradi neobratovanja smučišča na Kobli in nekaterih hotelov, slaba. Od januarja do marca so v Bohinju zabeležili šest odstotkov manj nočitev kot v enakem obdobju lani.

Glede poletne turistične sezone direktor Turizma Bohinj Klemen Langus računa, da bo vsaj enako dobra kot lanska. Rezervacije so zaenkrat na podobni ravni, kažejo pa se še krajši časi bivanja in še poznejše rezervacije. Zato bo tudi poletni turistični izplen precej odvisen od vremena.

Poleg Nemcev, Angležev in Italijanov Bohinj vse pogosteje obiščejo Francozi in Belgijci, upada pa število slovenskih gostov, ki ustvarijo okrog 44 odstotkov nočitev.

Slaba gospodarska situacija v Sloveniji in upad kupne moči se še najmanj odražata na Bledu, kjer večinoma bivajo tuji gosti. Da bi jih privabili, je nujno potrebna intenzivna promocija Slovenije, saj se zelo hitro pozna, da je država zmanjšala sredstva v ta namen, opozarja direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar.

Na Bledu je bilo prvih pet mesecev po obisku in številu nočitev sicer podobnih kot lani, vendar gre zasluga za to tudi organizaciji evropskega prvenstva v taekwondoju in več odmevnih konferenc. Samo gosti omenjenih dogodkov so ustvarili od 4000 do 5000 nočitev in na Bledu se bodo tudi v prihodnje morali potruditi, da bodo privabili različne dogodke in skupine.

Realizacija v blejskem turizmu je sicer letos zaenkrat podobna lanski in prav tako naj bi bilo tudi poleti, ki bo sodeč po rezervacijah dober. Kot običajno naj bi bile vse kapacitete polno zasedene avgusta, preostanek poletja pa naj bi se zasedenost gibala med 80 in 90 odstotki. Ponovno na Bledu računajo na povečanje števila angleških gostov, saj je bila uvedena dodatna čarterska povezava.

Tudi v Kranjski Gori so turistični delavci pred začetkom poletne sezone optimistični, poleg domačih gostov računajo predvsem na Angleže, Belgijce, Italijane in druge.

Junij bo glede na dosedanje rezervacije dobro zaseden, saj v Kranjski Gori gostijo precej športnih ekip, ki prihajajo na priprave. Zadovoljni pa so bili tudi s prvimi petimi meseci letos, predvsem maj je bil kljub slabemu vremenu boljši kot lani, je za STA povedala direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav.