"Kadar je tako toplo vreme, je običajno najbolj toplo na Goriškem in v Posavju. Tudi tokrat bo podobno in najvišje temperature bodo po pričakovanjih v Posavju, Beli krajini in na Goriškem. Čisto ob morju pa ne, ker tam pride do izraza vpliv morja in so temperature zato malenkost nižje," je za STA dejal Brane Gregorčič z urada za meteorologijo na agenciji na Agenciji RS za okolje.

V severozahodnem koncu in v hribovitem delu jugozahodne Slovenije okrog Javornika bodo danes mogoče nevihte, a po pričakovanju ne bodo močne. V nedeljo pa bo lahko kakšna nevihta tudi v severni Sloveniji, na Štajerskem in v Prekmurju, a prav veliko teh neviht ne bo, zagotavljajo na agenciji.

UV indeks v teh dneh bo od 8,5 do 10. Nekoliko nižji bo danes in v nedeljo, ker je kljub vsemu pričakovati nekaj oblakov, pravi Gregorčič.

Posebnih opozoril niso izdajali, a kadar je vroče, velja, da se v najbolj vročem času dneva izogibamo opravil zunaj in se zadržujemo bolj v notranjih prostorih, je spomnil. Tudi ozon bo morda povečan, zato naj bi se otroci v najbolj vročem delu dneva ne zadrževali zunaj.

Tako visoke temperature bodo načeloma do sredine prihodnjega tedna, zatem pa bo vročina verjetno nekoliko popustila. A temperature bodo še vedno blizu 25, ponekod pa tudi do 30 stopinj.

Napovedano vreme je sicer normalno za junijski čas, je zagotovil Gregorčič. "Do nedavnega je bil v višinah precej hladen zrak. V naših krajih se je zadrževal vlažen zrak, bilo je veliko oblakov in padavin in sonce ni moglo priti do izraza. Ko pa se je to umaknilo, imamo jasno vreme. In kadar je junija jasno, je tudi zelo toplo, ker je sonce tako močno," je pojasnil.