Svet

Incident po Evroviziji - kam so izginili glasovi?

STA / A.M.
22. 5. 2013, 10.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Rusija in Azerbajdžan sta se zapletla v spor zaradi tekmovanja za pesem Evrovizije. Azerbajdžan ruski pesmi namreč na tekmovanju ni podelil nobene točke, čeprav si je po glasovih azerbajdžanskih poslušalcev melodija velike sosede prislužila deset točk.

Reuters
Ruska evrovizijska predstavnica Dina Garipova.

Škandal je bil prevladujoča tema pogovorov azerbajdžanskega zunanjega ministra Elmarja Mamadjarova ter ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, ki so potekali danes v Moskvi.

Spor je izbruhnil, potem ko na sobotnem tekmovanju za najboljšo evropsko pesem Azerbajdžan sosednji Rusiji ni podelil nobene točke. To je bilo glede na dosedanja glasovanja in odnose med državama izjemno nenavadno.

V ponedeljek je direktor azerbajdžanske državne televizije Kamil Gulijev priznal, da je ruska pesem What if, ki jo je zapela Dina Garipova, dejansko prejela visoko število točk azerbajdžanske strokovne komisije in drugo najvišje število glasov javnosti.

Zakaj je torej ob sporočanju rezultatov Azerbajdžan veliki sosedi namenil nič točk namesto desetih, ni znano. "Kam so ti glasovi šli, kako so izginili - to je vprašanje za našo državno televizijo," je danes poudaril Mamadjarov. Primer je sicer označil za "detektivsko skrivnost".

"Ko je naš tekmovalec oropan desetih točk, nas to ne osrečuje," pa je poudaril Lavrov. Po navedbah ruskega ministra sta se z azerbajdžanskim kolegom strinjala, da mora detajle razjasniti azerbajdžanska državna televizija. Ko bodo okoliščine znane, pa bosta državi skupaj razmislili, kaj storiti, da "to nezaslišano dejanje ne bo ostalo brez odziva", je še dejal Lavrov.

Za Azerbajdžan je incident še posebej neprijeten zato, ker je Rusija svojih 12 točk namenila azerbajdžanski pesmi. Ta je končala na drugem mestu, medtem ko se je Rusija morala zadovoljiti s petim, kar je bilo za državo veliko razočaranje. Sicer pa tudi azerbajdžanskih deset točk ne bi spremenilo vrstnega reda, saj je Rusija za Norveško, ki je zasedla četrto mesto, zaostala 17 točk.

Reuters
Azerbajdžan je s Faridom Mammadovom zasedel drugo mesto.