Slovenija

NPU naj bi ovadil bivšega rektorja mariborske univerze

STA / S.R.
22. 5. 2013, 09.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je preiskal mrežo javno-zasebnih partnerstev Uni, ki jo je spletlo nekdanje vodstvo Univerze v Mariboru.

Policija.si

Z zbranimi dokazi je po poročanju časnika Dnevnik utemeljil sum storitve kaznivih dejanj in podal mariborskemu okrožnemu tožilstvu tri kazenske ovadbe, med drugim zoper bivšega rektorja Ivana Rozmana.

Pri tako imenovani Uni hobotnici gre za mrežo podjetij v mešani javno-zasebni lasti, ki so vzniknila v času, ko je univerzo vodil Ivan Rozman. Krovno podjetje je bilo družba Uni Storitve, ki je v posredni 100-odstotni lasti univerze in jo je v kritičnem času vodil Primož Juhart, sicer mestni svetnik Liste za pravičnost in razvoj (LPR).

Kot danes piše Dnevnik, je NPU jeseni 2011, le nekaj mesecev po nastopu novega rektorja Danijela Rebolja, prejel številne dokumente o poslovanju teh družb, ki kažejo na sum načrtnega izčrpavanja podjetij, nezakonitega poslovanja in prirejanja bilanc.

Mariborskemu okrožnemu tožilstvu naj bi podal skupaj tri kazenske ovadbe, ki se nanašajo na sume zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic oziroma zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Po neuradnih informacijah Dnevnika so med ovadenimi bivši rektor Ivan Rozman, njegov tajnik Boštjan Brumen, ki je bil član nadzornega odbora Uni Servisa, in nekdanji direktor Uni Servisa Juhart.

Rozman z ovadbo po poročanju časopisa ni seznanjen. "Spominjam se, da so me iz NPU enkrat klicali na razgovor in so me spraševali o podpisu dveh pogodb. Pojasnil sem jim, da sem ju podpisal v polni veri, da je zadeva zakonita, saj so mi to potrdile tako strokovne službe kakor tudi odvetniška pisarna. In še zmeraj sem prepričan, da je bilo vse zakonito in da nisem zagrešil nobenega kaznivega dejanja," je povedal za časnik.