Svet

Japonska končno ratificirala konvencijo o ugrabitvah otrok

STA / S.R.
22. 5. 2013, 09.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Japonski parlament je po desetletjih pritiskov ZDA in drugih zahodnih držav danes vendarle ratificiral konvencijo o mednarodnih ugrabitvah otrok.

Reuters

Japonska je bila edina članica skupine najrazvitejših držav G8, ki ni ratificirala haaške konvencije iz leta 1980. Konvencija o civilnopravnih vidikih mednarodne ugrabitve otrok določa, da morajo države pogodbenice zagotoviti čimprejšnjo vrnitev otrok, ki so bili nezakonito odpeljani ali zadržani, v državo, kjer prebivajo običajno.

Številni starši, večinoma moški, iz Severne Amerike, Evrope in drugod so ostali brez vsakršnih pravnih možnosti, ko so njihovi nekdanji parterji otroke odpeljali s seboj na Japonsko.

Dežela vzhajajočega sonca za razliko od zahodnih držav ne priznava skupnega skrbništva in sodišča po ločitvi otroke skoraj vedno dodelijo materam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ameriški kongresniki so dolgo zahtevali, naj Japonska nekaj naredi na tem področju, ki je bilo eno redkih odprtih vprašanja med zaveznicama. Japonski premier Šinzo Abe je februarja po pogovorih z ameriškim predsednikom Barackom Obamo v Beli hiši obljubil, da bo posredoval.

Konvencijo je nato minuli mesec ratificiral spodnji dom japonskega parlamenta, danes pa jo je soglasno potrdil še zgornji dom.

Japonska bo morala sicer odstraniti še številne pravne ovire, preden bo konvencija stopila v veljavo v celoti. Vlada je obljubila, da bo te ovire odpravila do konca tega proračunskega leta, to je do marca 2014.