Svet

Gibanje čajanke protestira pred davčnimi uradi

STA / S.R.
22. 5. 2013, 09.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Pripadniki ameriškega gibanja čajanke so v torek pred davčnimi uradi po ZDA pripravili proteste, na katerih so izražali jezo zaradi posebne pozornosti, ki jo je zvezna davkarija namenjala konservativnim skupinam pred odobritvijo prošnje za pridobitev statusa organizacije, oproščene plačevanja davkov.

Reuters
Pripadniki gibanja čajank na konferenci pred stavbo kongresa.

Sedež urada, ki potrjuje tovrstne prošnje, je v Cinncinatiju, kjer je bilo največ protestnikov z zastavami in transparenti, ki so prepevali domoljubne pesmi in vzklikali proti davkariji. Vzdušje je bilo podobno tistemu v času upora belih priseljencev proti britanski kolonialni vladavini, čeprav brez orožja.

Škandal je izbruhnil 10. maja, ko je davčni uradnik javno priznal, da so posebej temeljito pregledovali prošnje za status, ki so jih vložile konservativne organizacije. Sestavili so seznam besed v opisu organizacije, ki so izzvale posebej temeljite preiskave pred odobritvijo prošnje, kot so "gibanje čajanke" ali "domoljub".

Ameriški dacarji se branijo, da je treba vse takšne prošnje temeljito preveriti, saj lahko pride do ustanavljanja lažnih organizacij z namenom izogibanja plačevanju davkov. Vendar pa liberalne organizacije niso bile tarča posebnega preverjanja, zato izgovori, da ni šlo za politično motivirano dejanje, ne prepričajo.

Tega se še posebej dobro zavedajo republikanci v kongresu, kjer so v senatnem odboru za finance zasliševali nekdanjega komisarja zvezne davkarije (IRS) Douglasa Shulmana, generalnega inšpektorja finančnega ministrstva J. Russella Georgea in odpuščenega vršilca dolžnosti komisarja IRS Stevena Millerja.

V času, ko so bile konservativne skupine tarča posebej podrobnih preverjanj, je davkarijo, ki je samostojna agencija znotraj ministrstva za finance, vodil republikanec Shulman.

Ta je v torek v senatu pojasnjeval, da v bistvu ni imel pojma o tem, kaj delajo podrejeni pred volitvami leta 2010 in 2012, ko je prišlo do porasta prošenj za podelitev statusa organizacij, oproščenih plačevanja davkov.

Tak status lahko dobijo organizacije, katerih glavna dejavnost ni politika. "Domoljubna" gibanja, kot je gibanje čajanke, pa so predvsem politična, saj so izražala kot odpor proti Obami kot simbolu zvezne vlade.

Shulmana je na položaj imenoval republikanski predsednik George Bush, IRS pa je vodil do novembra lani, ko je davkarijo prevzel Steven Miller. Tega je predsednik Barack Obama prisilil v odstop, čeprav z nepravilnostmi ni imel nič. V tem tednu ga bo zamenjal nov vršilec dolžnosti Daniel Werfel.

Shulman je senatorjem povedal, da je prvič izvedel, da se nekaj dogaja, spomladi leta 2012. Takrat je zadevo predal v roke generalnemu inšpektorju Georgeu in na vse skupaj pozabil.

George je vodil preiskavo, ki je ugotovila nepravilnosti, vendar je skušal v torek senatorje prepričati, da ni našel nobenih dokazov za politično motivirano delovanje proti konservativnim skupinam. Trdil je, da je šlo za problem neučinkovitega vodstva, česar mu republikanci niso verjeli.

Finančni minister Jacob Lew je medtem prav tako v torek v senatnem odboru za bančništvo zatrdil, da je bilo delovanje davkarije nesprejemljivo in neopravičljivo. Zato je novemu vršilcu dolžnosti IRS Werfelu že naročil, naj odpravi pomanjkljivosti v upravljanju in zagotovi, da bodo odgovorni odgovarjali za kršitve.

Lew je sicer na položaju ministra šele od februarja za preiskavo inšpektorja Georgea pa je izvedel šele marca.