Svet

Žrtev bo najverjetneje še več...

STA / S.R.
21. 5. 2013, 18.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Urad mrliškega oglednika ameriške zvezne države Oklahoma je sporočil, da so po ponedeljkovem tornadu v mestecu Moore doslej našli trupla 24 ljudi, od tega sedmih otrok, vendar pa bo število mrtvih verjetno še naraslo.

Reuters
Doslej so našli 24 trupel.

Zaradi prekinjenih in motenih komunikacijskih povezav je prišlo do podvajanj pri preštevanju žrtev.

Kljub temu je bil tornado, ki je v ponedeljek razdejal predmestje Oklahome Cityja z 41.000 prebivalci, eden najhujših v zgodovini ZDA, sicer pa že četrti, ki je od leta 1998 oral po Mooreu. Mesto leži sredi t. i. aleje tornadov na ameriškem Srednjem zahodu, kjer so tovrstna uničenja skorajda vsakdanji pojav.

Tudi ameriški predsednik Barack Obama je na današnjem nastopu pred mediji ocenil, da so ljudje v Oklahomi morda bolj navajeni na tornade kot drugje po ZDA. Kljub temu bo po iskanju ponesrečenih kmalu stekel velik projekt obnove, mesto pa bo verjetno čez čas znova odstranjevalo ruševine ter preštevalo mrtve.

Uradno so v ponedeljek zvečer v Mooru našteli 51 mrtvih, od tega 20 otrok. Številka je kasneje rasla, vsak ameriški medij - od televizij CBS, CNN, ABC in NBC do tiskovnih agencij in časopisov - pa je imel svoje številke.

Zmešnjava tokrat ni le posledica novinarskega prehitevanja konkurence, kot se je to nazadnje zgodilo v primeru terorističnega napada v Bostonu, ampak je do nje prišlo iz objektivnih razlogov. Tornado, ki je divjal s hitrostjo vetra 320 kilometrov na uro, je namreč uničil telefonske in spletne povezave, brezžična telefonija je še vedno preobremenjena.

Potrgani so tudi električni daljnovodi, polomljene plinovodne cevi pa predstavljajo resno nevarnost za reševalce in preživele. Tornado je namreč v nekaj minutah povsem razdejal in zravnal z zemljo celotne soseske.

Hudo jo je med drugim skupila osnovna šola Plaza Towers, kjer so mnogi starši svoje otroke namerno pustili v prepričanju, da bodo tam bolj varni pred tornadom. A tornado je odnesel najprej streho, nato pa še zidove šole.

Reševalne operacije se nadaljujejo, pri čemer pomagajo tudi ekipe zvezne agencije za posredovanje v naravnih nesrečah (Fema). Na pomoč prihajajo celo iz Joplina v Missouriju, ki ga je 22. maja 2011 razdejal najbolj smrtonosen tornado v sodobni zgodovini ZDA. Ta je terjal 158 življenj.

Reuters
Tudi v Mooreu bo žrtev na koncu najverjetneje več kot 24, vendar pa bo več znano kasneje. Reševalci vsako ruševino pregledajo dvakrat, nato pa nanjo napišejo X. V bolnišnicah je končalo najmanj 120 ljudi, od tega 50 otrok. Več otrok so kmalu po tornadu potegnili na varno izpod ruševin osnovne šole.

Obama je Moore in nekatere druge kraje razglasil za območje naravne katastrofe, kar pomeni lažjo mobilizacijo zvezne pomoči. Obama je danes povedal, da gre za enega najhujših tornadov v zgodovini ZDA. Zahvalil se je vsem reševalcem in zagotovil, da je zvezna pomoč na voljo.

Predsednik ZDA je sicer opozoril, da najhuje šele prihaja, saj se prihodnji teden prične letošnja orkanska sezona. Orkani iz Atlantika in Mehiškega zaliva nato v notranjosti ZDA sprožajo tudi tornade. Poleg tega je v omenjeni t. i. aleji tornadov, ki zajema zvezne države, kot so Arkansas, Teksas, Louisiana in Oklahoma, že za danes napovedano še več tornadov in neurij s točo.

Vendar pa je Obama prepričan, da bodo Američani tudi tokrat pomagali rojakom, kot so še vsakič doslej. Rdeči križ preko spletne strani že zbira denar za žrtve. Izrazi sožalja prihajajo tudi iz sveta. Papež Frančišek je po Twitterju pozval k molitvi za žrtve, britanska kraljica Elizabeta pa je prav tako izrekla iskreno in globoko sožalje.