Svet

Je papež izvedel izganjanje hudiča?

STA / S.R.
21. 5. 2013, 17.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Frančišek naj bi po poročanju italijanskih medijev izgnal hudiča iz mladega moškega v invalidnem vozičku, ko je nanj med obredom na binkoštno nedeljo položil roke.

YouTube
Je papež res izvedel izganjanje hudiča?

Moški se je večkrat zganil in stresel, nato pa sklonjeno obsedel. Vatikan je domneve o izganjanju že zanikal.

"Izganjalci hudiča, ki so si pogledali posnetek, trdijo, da je šlo za molitev za osvoboditev vernika od zla ali za izganjanje hudiča," je poročala televizijska postaja italijanske škofovske konference TV2000, ki je s kamero ujela dogodek na Trgu svetega Petra v Vatikanu in o tem povprašala izkušene izganjalce.

V nedeljo je Frančišek kot običajno pozdravljal bolne in invalidne vernike. Mlademu moškemu v invalidnem vozičku je po krajšem pogovoru z njegovim spremljevalcem položil roke na glavo in za nekaj trenutkov obstal v molitvi. Moški je nato večkrat trznil in se stresel ter začel globoko dihati. Ravno ta reakcija in izraz na papeževem obrazu sta po navedbah izganjalec hudičev jasen znak, da je izvedel izganjanje, poročanje TV2000 povzema nemška tiskovna agencija dpa.

A Vatikan je te domneve medtem že zanikal. "Papež ni imel namena izvesti izganjanje hudiča. Je samo molil za bolno osebo," je dejal vatikanski tiskovni predstavnik Federico Lombardi.

Izganjanje hudiča naj bi sicer leta 1982 in 2000 izvedel že papež Janez Pavel II. Glede na nauke katoliške vere se s tem dejanjem iz telesa ali prostora odstrani zlobne demone in duhove, glede izganjanja hudiča pa je skeptičnih celo veliko vernikov. Po različnih škandalih je izganjanje hudiča znotraj Cerkve postalo kočljiva tema.